vineri, 17 iulie 2009

O lectie de viata!

Ca sa prinzi un asemenea pestan nu este suficient sa te imbraci frumos,sa te urci in masina,sa ajungi la balta si,dintr-o aruncatura de bat pestele sa vina la tine...Nici pe departe lucrurile nu stau asa.E nevoie de multa munca,perseverenta,multe ore de stat in arsita,ploaie,vant...
Intr-una din zilele trecute,baietii mei se intorceau de la pescuit.Ajunsi in fata scarii,se pregateau sa urce sculele sus cand,au auzit copii razand de ei...Prietenul cel mai bun al lui Madalin,conducea o "gasca" de baieti care se amuzau de el ca-i murdar,rosu la fata,cu noroi pe picioare...Obosit,el nu i-a bagat in seama,a venit in casa; dar sotul meu a mai ramas ascultand cuvintele baietilor.Nu le-a spus nimic...
La masa,sotul meu a deschis subiectul.Ai vazut Andrei,prietenul tau cel mai bun,cum radea de tine?(Aici se cuvine o paranteza in care trebuie sa va spun ca baietii se stiu de mici,mici. Andrei este o permanenta in casa noastra.Mananca la noi,se joaca la noi,participa la petrecerile noastre si era o vreme cand orice compunere realizata de Mada aducea aminte si de "prietenul meu,Andrei")
Initial,parea sa nu-l doara dar,incet ,incet am vazut cum in ochi ii jucau lacrimi.I-am facut semn sotului meu sa nu mai continue.El a incheiat prin a-i spune ca ,in viata chiar si mana intinsa ptr ajutor,poate fi muscata.Sa speram ca a inteles...
Oricum,dupa cateva ore de somn,curat si odihnit s-a dus afara..Il astepta prietenul sau....Andrei Sigur,sunt copiii si noi,cei maturi judecam altfel lucrurile...Dar rautatea se invata...nu ne nastem cu ea.Va doresc o zi minunata in care prietenii,de orice varsta ar fi,sa nu va dezamageasca.

11 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Stiu o vorba"Mai bine sa pierzi o vorba de spirit decat un prieten".
Cuvintele apartin lui Boileau, Satira a IX-a.
Esenta ar fi ca- un prieten pretuieste mai mult decat un cuvant de duh care ar putea destrama o prietenie.
Am trecut prin fel si chip de situatii cu fiii mei. Stii care este chestia? Rezista prieteniile adevarate- in care cei doi sau mai multi intra fara prejudecati, se accepta, pana la o limita, se ajuta, se respecta, se inteleg.
Daca nu au prea multe in comun si se strica " alianta", aceea nu este prietenie.
Si mai este Ceva- urma alege!
O zi frumoasa in familia ta!

CORA spunea...

In primul rand: desi dureros, e bine ca puiul tau trece prin asta, desi stiu ca ai face orice sa-l aperi de rele. Dar asa se obisnuieste cu viata asta in care cei care par si se dau cei mai buni ascund mult "puroi".
In al doilea rand: mi-ai facut o pofta de nedescris de peste :D

Dana spunea...

Eiiiii...eu il cunosc pe Andrei,si chiar ma mira atitudinea lui.Cred ca aici a fost acel spirit de turma,c-am inteles ca erau mai multi baieti.
Imi amintesc cum acum 20 de ani,studenta la Chimie fiind,in zilele Revolutiei,au venit multi studenti de la Mecanica sa ne sustina in revendicarile noastre!!!
Era o profesoara de desen,a carui sot plecase cu o studenta,si care avea "boala"pe toate fetele..
A fost singurul examen la care am picat,de fapt la care picasera toate fetele.......
Ce s-o mai lungesc??Cardul de studenti am fost rand pe rand pe la toate facultatile din Iasi,si strigam..."Jos X,Y....."
Tarziu,cand am ajuns acasa mi-a facut f multe reprosuri....
Imi spuneam:De ce am strigat eu Jos cutare..??!!!daca eu NU CUNOSTEAM PERSOANA RESPECTIVA!!!
A fost ca un fel de nebunie...Eram ca drogati cu totii....
Nu incerc sa-l apar pe Andrei,Doamne fereste,incerc doar sa-mi explic atitudinea....
Daca nu-si cere scuze,mai bine sa termine prietenia cu el...Dar eu zic ca mai merita o sansa

pescarusul argintiu spunea...

Madalin e un copil norocos cu o mama atat de sensibila si de grijulie ca tine!
Cred ca e un mic semnal de tachinare, ca intre prieteni, la varsta lor, baietii sunt mai copilarosi...
Andrei se poate modela in bine si prietenia lor poate merge inainte.
Eu am votat pentru varianta optimista :)
Felicitari baietilor pentru trofeul pescaresc si tie pentru bucatele delicioase!

elite spunea...

Gina,si eu cred ca viata,timpul vor cerne prieteniile.Asa cum a facut si cu noi...


Cora exact asta a dorit sa faca si sotul meu.Sa-l pregateasca,sa-l caleasca .Pofta buna la peste!

Te inteleg Danilica,dar s-a dorit a fi o lectie.

Pescarusule si noi suntem optimisti. Vom vedea pana unde va merge prietenia lor.

Paul spunea...

Calirea ta ca om pentru viata, vine din palmele pe care le primesti pana la apusul ei. Acum, sotul tau a procedat bine deschizandu-i acel drum spre judecata, iar tu ca mama, ai potolit la timp lacrimi ce se vroiau a fi de durere. Ramane insa, ca cineva, sa-l atentioneze si pe prietenul sau ca asa ceva nu se face.
Va doresc un sfarsit de saptamna pe placul inimii voastre!

Florentina spunea...

Se zice ca ce nu ne invinge ne intareste mai tare.
Mi se pare un gest foarte urat din partea lui Andrei dar, cunoscand un pic relatia lor, cred ca Andrei stie ca orice ar face Madalin ii va fi alaturi. Poate ar fi mai bine sa aiba o discutie prin care sa lamureasca problema intre ei ca sunt baieti mari de acum.
Ii doresc succes lui Madalin.

elite spunea...

Multumesc Paul pentru gandurile tale bune!Voi avea grija ca Andrei sa-si primeasca lectia la momentul potrivit.

Florentina tu ii stii pe amandoi de cand incercau sa spuna primele vorbe.Stii cat sunt de apropiati si,ca un fin psiholog, ai remarcat ca Mada,din lipsa altor prieteni,se intoarce mereu la el.

dana t. spunea...

E dureros pentru parinte sa -si vada fiul/fiica suferind din cauza unor vorbe spuse de cineva, mai ales ca acela ce-a facut-o se considera a-i fi cel mai bun prieten.
A facut-o din rautate? Dintr-un prea plin de sine? A incercat sa para "cel mai tare" din "gasca" sau la presiunea grupului s-a dezis de camaradul lui, dar in suflet ii poarta o prietenie sincera?
Uneori ai nostri copii/elevi cauta compania unui grup, cauta sa ii intre in gratii , sa fie acceptati, iar membrii acestuia ii supun la tot felul de teste.
Poate Madalin a auzit ironiile.L-a durut , dar a incercat sa-si inghita singur durerea vorbelor si-a tradarii, sperand ca tatal n-a dat importanta discutiilor de la scara blocului.
Discutia de la masa l-a facut sa scape lacrimile care se voiau , poate , ascunse de ochii parintilor, caci n-ar fi vrut sa auziti vreodata rautatile unuia pe care-l considerati de-al casei.
Avea sa-si aseze gandurile singur...Cred ca a simtit brusc ca vorbele n-au lovit doar in el, ci si in voi, in cei care i-ati dat viata, educatie, care ati primit mereu, cu inima deschisa, pe toti cei ce -i sunt prieteni.
Sunt sigura ca Madalin urmeaza sa analizeze situatia.

dana t. spunea...

Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten, oricum te va rani din cand in cand, iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.
Am invatat ca indiferent cat de mult suferi, lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.
Am invatat ca trecutul si circumstantele iti pot influenta personalitatea, dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii.
OCTAVIAN PALER

Am selectat cateva ...

dana t. spunea...

Aflăm mai multe despre caracterul oamenilor intr-o singură zi PROASTĂ decât în toate zilele BUNE la un loc.

http://vorbimromaneste.wordpress.com/