joi, 11 iunie 2009

N-am putut si pace!

Sfarsitul de an scolar aduce,la polul opus coronitelor ,pe cei care lupta sa evite corijarea sau repetentia.Fiecare culege ce a sadit,asta e sigur.Desi fac parte din categoria prof de gasca sunt in acelasi timp foarte "restrictiva"la capitolul aprecieri.Eu las corigenti,cu zambetul pe buze si nimeni nu mi-a reprosat asta.Explic situatia in clasa,nu la cabinet,nu astept sacose...
In acest an ,un elev din clasa a 7 era corigent la 7 obiecte...si la mate evident.S-au incheiat 2 medii de patru ,apoi,toti ceilalti i-au dat drumul.Am ramas singura...Daca il lasam,ramanea repetent.Colectivul de elevi,era de partea lui...Mama, o femeie slaba de vezi prin ea,cu lacrimi in ochi,implora..baiatul,resemnat parca,astepta. Cancelaria,astepta si ea verdictul meu...M-am simtit parca plutind deasupra unei bombe.Ce sa fac?C a il lasam corigent era o pedeapsa,ca il lasam repetent era...prea mult...N-am putut...am cerut pareri la persoane neutre si mi s-a spus sa apelez la constiinta...Da.dar la care parte a ei?Cu cateva minute inainte de consiliu,am incheiat 5(avea 5 pe primul sem)...Colegele mele s-au suparat,au inceput reprosurile,una din ele chiar a spus"pana acum chiar imi erati simpatica"...Am ripostat si eu desigur cu argumentele mele dar,nu am putut sa explic ca am decis cu sufletul...E un copil caruia i-am intins o mana...Sunt niste parinti ptr care un an in plus de scoala insemnau alte cheltuieli,certuri evidente in familie....

5 comentarii:

CORA spunea...

Elite, dupa mine, ai facut bine ca l-ai trecut pe baiat. Cred ca si-a invatat lectia! Poate ca ar fi bine sa il chemi la cancelarie si sa ii dai o mare tema pentru vacanta, exercitii si probleme sa se sature, ca sa o preia a pe un "medicament", ca sa se repare. Şi ca sa munceasca şi el un pic pentru media 5. Chiar daca o face dupa incheierea ei!

INCERTITUDINI spunea...

Buna dimineatza, Elite!
Ma gandisem sa nu mai fac comentarii- au devenit un fel de" te servesc, dar ai si tu grija de mine"- nu este vreo aluzie..
Revenind la problema in discutzie- am trecut , de multe ori, prin astfel de situatzii.
Este o problema complexa, merita discutata mult , cu creionul in mana , alaturi, pardon, impreuna cu specialishti.
Limpede este ceva- copilul care ajunge intr-o asemenea situatzie nu shtie carte. Are nevoie de un "bagaj" minim, pe care, daca era amenintzat la 7 obiecte, inseamna ca nu-l are nicicum.
Intzeleg ca mama este suferinda, ca familia are probleme; atunci, cum se face ca el n-a intzeles din toate astea ca trebuie sa invetze, sa depasheasca situatzia grea?
Nu intzeleg si n-am sa intzeleg niciodata de ce repetentzia, ba chiar mangaierea cu nume de corigentza , au ajuns la noi RUSHINEA neamului.
TTREBUIE, este obligatoriu ca orice elev sa shtie anumite chestiuni de matematica, gramatica, biologie, istorie, etc.
Draga mea Elite, poate ca tu crezi ca ai facut o fapta buna.
Da-mi voie sa te contrazic- nu l-ai ajutat; i-ai ascultat plansul,; a ramas tot un plangaretz; se va duce mama lui, slaba de vezi prin ea, toata viatza sa verse lacrimi, ca fiul sa poata lua o decizie?
Invatzamantul romanesc are traditzii serioase, dar, din nefericire, din considerente greu de intzeles, se duce de rapa. Doamne, fereshte, nu fac vreo aluzie la tine, eshti o profesoara speciala.
Ma gandesc la atitudinea generala, asta de cersheala.
Vreau sa mai spun ceva . Un coleg , al carui talent era si este BASHCALIA( nu suport o asemenea chestiune) avea, in toamna 4 corigentzi. S-au prezentat, la fel de nepregatitzi ca in vara.
Ca sa-i treaca, i-a adus in cancelarie , cerandu-le sa spuna in cor" sunt un prost, domnul profesor ishi face pomana cu mine".
A fost o intamplare monstruoasa; nu i-am mai vorbit respectivului . Niciodata.
Nu sunt de acord cu ridiculizarea copiilor care nu shtiu carte, dar nici cu promovarea lor pe motiv de slabiciune!
O vacantza placuta!

Manole spunea...

Elite, ai facut cum ai considerat. In primul rand, ai facut.
Ai luat o decizie pe care ai pus-o in aplicare. De aici e un mare Punct.
Eu consider ca ai facut bine. Omeneste.
De acum inainte e alegerea altora, sa prinda mana oferita...sau nu.
Despre carcotelile celorlalti...hmmm, in celalalt caz, ar fi fost aceiasi cu mana ridicate si cu piatra in aer...dar, cu alte "cuvinte'...
La o sansa are toata lumea dreptul si cand spun asta...ma gandesc la viata in general.

Dana spunea...

Iubita mea,tu stii ce as fi facut eu in locul tau!Exact ce ai facut tu!!!
Si sunt de acord ca nu-i ok!!!
Face parte din categoria celor care te sfideaza??Care e nesimtit???Ca mai sunt si de astia...
F. bine a pus Cora problema...da-i o tema gigantica in vacanta!!!
Si in clasa a VIII-A nu-l mai ierta!!!Oricum nu-l va ierta examenul ce se apropie...
Si inca ceva!!!Nu stiu cum se face ca 80% din marii oameni de afaceri pe care-i cunosc abia s-au tarait prin scoala...Cine stie,poate-i un viitor Becali!!!????????

Ana-Maria spunea...

elitte,din punctul meu de vedere ,al profanului in ale profesoratului si din puunct de vedere al parintelui de elev....eu zic ca prin felul in care ai procedat,ai ajutat familia respectiva,ai ajutat o mama disperata sa evite alte si alte discutii si cheltuieli.Insa pe elev nu prea l-ai ajutat...nu vreau sa fiu rea,insa sunt de acord cu CORA ce scrie despre tema de vacanta.Elevul acela trebuie sa inteleaga ca la scoala nu treci ca gasca prin apa si gata...ai trecut clasa,ci trebuie sa muncesti.Daca nu ii place scoala,nu il obliga nimeni s-o mai urmeze...eu zic ca ar trebui discutat si cu parintii...Nu stiu, exista o vorba care ,a naibii vorba,uneori chiar se verfica,vorba aia cu facerea de bine.
Cand fiul meu se lasase pe tanjeala si i se urcase la cap ideea ca e cel mai bun din scoala(si fara a ma lauda,chiar este),iar doamna de mate m-a sunat ca Alex face si Alex drege,i-am spus clar ca e vina dumneaei,care il ridica in slavi si ii da notele pe ochi frumosi...ma intreba ca ce sa faca?Si i-am spus franc ca trebuie sa il noteze dupa stiinta,nu dupa cat e el de frumos...ca notele lui de 10 nu reflecta neaparat stiinta din capul lui....asa a si facut,fi-miu disperat ca i-ar putea strica media a pus imediat mana pe carte....a fost dusul rece de care avea nevoie.
Hai ca m-am luungit prea tare in comentarii...sper ca nu te-am suparat...Actiunea ta,fata de acest elev pe care l-ai trecut clasa,imi arata ce suflet imens de bun ai si ce dascal apropiat de elevi esti....De-a Domnul sa fi sanatoasa si cat vei profesa sa fi asa!

http://vorbimromaneste.wordpress.com/