duminică, 9 august 2009

Litoralul si concertele sale

In timpul scolii nu am timp sa merg la spectacole asa ca,mi-am propus ca macar in concediu sa bifez tot ce se poate.Am fost la doua concerte,fiecare cu specificul sau.
A devenit deja o traditie ca spectacolele de la mare sa fie din categoria"surprize,surprize"Adica platesti biletul sa-i vezi pe unii si-i vezi pe altii asa ca este inutil sa mai citesti afisele.Te duci ,si vezi tu cine apare.La primul spectacol m-am dus pentru Mirabela dar, nu a aparut desi am stat pana la sfarsit,in primul rand.Au aparut insa fetele de la Bordo,o fosta de la Etnic,trupa Autentic...vedete una si una.Auzeam mereu in jurul meu :unde-i Paleru si eu,ca o novice ce sunt ma gandeam la Jean Paler(ca..Octavian Paler era prea de tot).A fost Jean Paler,ne-a povestit cum se plimba el pe fraleza si-l bate vantu-n freza,poante seci si vechi .Nae si Vasile aceleasi poante...lipsa de inspiratie,ce sa mai zic.Si totusi lumea il astepta pe..Paleru...si aparu...tipete,aplauze...toata lumea canta"eu beau vinu cu borcanu"si alte versuri din astea..le stiau si,m-am simtit cam singura care nu stia de aces mega star.
Se cuvine sa spun cateva cuvinte despre public.Teatrul de vara din Costinesti era pe jumatate plin.Parintii isi urcau pe scena copii ptr a fi fotografiati cu"vedetele"si,fie ca plangeau,dadeau din picioare...ramaneau pe scena.S-a urcat pe scena si un individ beat de-a dreptul caruia ii placea muzica populara.Mioara Velicu a reusit sa-l calmeze nitel dar,Maria Ciobanu s-a aratat de-a dreptul indignata..si nimeni nu intervenea.Se ofereau flori,in timp ce se canta,se pupau..era o nebunie totala...Pe vremea mea nu era asa.In timp ce canta LIE,LIE,CIOCARLIE,s-a dus un domn sa-i dea flori Mariei Ciobanu..cand a inceput ea acel iiiii..iiie la urechea lui,eu cred ca 2 zile i-au tiuit urechile.In finalul recitalului aceeasi interpreta ne-a cantat "sanie cu zurgalai".Ori a vrut sa se razbune,ori alta melodie nu mai stia. Finalul spectacolului a fost rezervat lui Aurel Moldoveanu(Ati auzit de el?)Canta aceleasi melodii de cand s-a lansat.Ne-a facut declaratii de iubire si,mai in gluma mai in serios ne-a invitat sa-i cumparam CD-ul...unii l-au luat.Cam atat despre primul concert.Trecem la al doilea,cu manele. Teatrul de vara,arhiplin..se statea si pe scari.Pretul biletului dublu fata de cel dinainte.Nimeni nu urca pe scena ,nici macar cu flori.Majoritatea au in mana o bere.Daca nu ati auzit de Edi talent sau de Cristi Dules,mai aveti timp...Mai oameni buni lumea canta melodiile lor,cu suflet,patimas.Cand a aparut marele Guta toata lumea in picioare a inceput sa-i strige numele...Saracul om s-a pierdut cu firea,a zis ca a dat in balbaiala..a cantat cateva melodii.Ordinea melodiilor era pe un bilet ce-l tinea in mana,el recunoscand ca sta prost cu cerebelul.Dupa el...Denisa toata lumea dansa si canta iar eu ma gandeam cand au invata astia toate manele astea.Ca o surpriza a aparut Silvia Dumitrescu ..mare greseala..a primit fluieraturi la scena deschisa...Cei care au reusit sa opreasca nebunia au fost Irina Loghin si Fuego.Jos palaria!!!!Au cantat 2 cantece patriotice de simteai singele de roman trecandu-ti prin vine...si nimeni nu stia versurile...Finalul a apartinut lui Vali Vijelie si dupa el chiar a fost vijelie..lumea arunca cu ce avea in mana pe scena,il vroiau pe Salam,pe Babi Minune,pe Nicoleta... Ce ar mai fi de spus?Maneau a castigat deocamdata...depinde de noi toti cat de lunga este era ei

6 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Nu,elite,nu asa era pe vremea noastra....Imi amintesc ca la un festival al Mamaiei,am nimerit in spatele scenei,ne-am strecurat,copii fiind....si priveam artsitii cum aveau emotii si trac...am vazut-o pe Angela Similea si pe Mirela Fugaru cum repetau gesturile si mimica ce trebuiau sa o faca pe scena,l-am vazut pe Cornel Constantiniu relaxat,stand de vorba impreuna cu fiul sau Alexandru,care pe atunci era un pusti de vreo 9 ani.....Alte vremuri!
Si cum sa nu stie lumea manele,cand astea sunt hiturile zilelor noastre?!
Cat despre artistii consacrati...ce pot face?Accepta,nu au incotro...decat sa pateasca precum Silvia Dumitrescu...
De Aurel Moldoveanu am auzit,o data....acu' vreo doua decenii...de atunci nimic....Canta inca?!
Asta este...lumea nu mai merge la teatru sau concerte sau balet...la moda sunt manelele...e si asta un mod de viata!

INCERTITUDINI spunea...

Elite, eu inteleg ca te-ai distrat. Ti-am pregatit un premiu- la randul meu, l-am primit. Treci pe la mine, bucura-te de el si vezi tu ce faci mai departe!

Dana spunea...

Iubita mea!!!Mie ,recunosc,imi place mult Paleru si am dansat la mine la petreceri!!!(si ai dansat cu mine..)
Nu canta manele(eu stiu doar muzica populara,poate are si vreo manea in repertoriu...dar eu nu am auzit) si-mi da o stare de buna dispozitie de cate ori il aud!!
De ceilalti...ce sa zic??Irina cu Fuego,normal ca-ti dau tremurici pe sira spinarii...

Cristi spunea...

Bine ai revenit din concediu. Nu ... manelele nu au castigat. Nu e un razboi in care cineva trebuie sa piarda, si cineva trebuie sa castige.
Manelele pur si simplu, au un succes la un numar mult mai mare de oameni. La fel cum bautura are succes mai mare decat scoala. La fel cum tigarile au succes mai mare decat sportul.

Manelele isi au locul de "actiune" bine stabilit. Sta in puterea noastra sa alegem locurile in care vrem sa ne distram.
Apropo: Irina Loghin, a parcat aiurea in Mamaia, si ca sa scape de amenda si blocarea rotii, si-a dezumflat cauciucul. :-) Teoretic, patriotissmul si bunul simt ar trebui sa fie impreuna. In rest ... vacanta placuta in continuare

elite spunea...

Ana-Maria,pentru mine a fost o mare surpriza sa vad modul de desfasurare al spectacolelor...uimita si dezamagita in aceasta ordine...

Gina,m-am distrat si am primit premiul de la tine cu placere!

Danilica,oi fi dansat pe muzica lui,nu te contrazic dar sigur eram in necunostinta.

elite spunea...

Cristi,bine te-am gasit!Nu am privit ca un razboi ci ca o competitie.Muzica se face ptr a fi ascultata,ptr a se vinde...si,in acest sens manelele au castigat.Eu stiu oameni care urasc acest gen de muzica si totusi o danseaza la o sueta,au in masina cel putin un Cd cu manele.Poate e doar un zvon dezumflarea rotii de la masina,nu stiu..eu am scris ce am simtit atunci cand am ascultat-o,am vazut cum i-a stavilit pe cei mai infocati manelisti,prin puterea cantecului sau...restul e...cancan

http://vorbimromaneste.wordpress.com/