miercuri, 4 noiembrie 2009

Intre vis si realitate

Fiecare profesor isi doreste sa intre in clase curate,pline de copii cuminti si destepti.Fiecare profesor viseaza sa lucreze la ore lucruri din ce in ce mai complicate...Foarte putini se uita la cei slabi...conteaza doar spuma... Ce te faci insa cand, ajungi din intamplare intr-o clasa numeroasa in care fiecare isi doreste altceva?Cand obiectul tau ,ceea ce vrei tu sa transmiti,nu intereseaza decat pe 2-3 din 30?Ne e greu sa acceptam ca exista asa ceva dar va asigur ca exista.Stiti ce se intampla in cele mai multe cazuri?Pai la ciclul primar cei slabi sunt pusi sa deseneze in timp ce copii "buni "lucreaza la mate si romana.Ajungem astfel la o clasa de a 5 in care trei sferturi nu stiu sa citeasca ori nu stiu tabla inmultirii! Lucreaza cu ei daca poti!Incearca sa-ti faci materia din programa...Incepe astfel jocul de-a scoala...Incep si profesorii sa-i ignore pe cei slabi si...prapastia e deja aparuta.Sa cazi in ea ca elev e o chestiune de timp...Si ca profesori poti sa cazi...Eu am o asemenea clasa .O adevarata provocare...imi pregatesc cu atentie fiecare lectie,cobor nivelul cat pot de mult si,am reusit sa-i fac sa stea in banci,sa nu mai vorbeasca odata cu mine,sa ridice mana,sa incerce sa-si faca temele...E putin cand scriu aici dar atat de mult acolo in clasa...

13 comentarii:

starsgates spunea...

Elite, trebuie să acceptăm ideea că nu toţi sunt foarte buni la o materie...
Musai lucrat diferenţiat.:)

Simion Cristian spunea...

Cred ca nici nu e de dorit ca toti sa exceleze la o materie! Cred ca nu e de dorit ca toti sa exceleze...

De ce? As putea argumenta vreo 2 ore!

Cred, cu tarie, ca misiunea dascalilor este de a asigura insusirea cunostintelor de baza, celor multi, si de a cultiva elitele! Zic misiune pt ca "meseria" de profesor este mult mai mult decat o profesie!

Parerea mea! ;)

Dana spunea...

Una e sa fie/sanu fie foarte buni,alta e sa nu stie sa scrie si sa socoteasca!
E cumplit sa lucrezi cu astefelde elevi!
Dar ca de obieci Elena gaseste calea de mijloc!

Simion Cristian spunea...

@Dana, ti se pare ca am zis eu altceva???

Dana spunea...

pt.Simion Cristian:perfect de acord cu ce-ai scris!
M-am referit strict la ce a scris Elite !!!

Geanina Codita spunea...

Toate aceste dorinţe nu le are decât un profesor care îşi face meseria cu pasiune.
Eu te-am ,,suspectat,,de la bun început de acest lucru...

Te îmbrăţişez cu toată dragostea!

Florentina spunea...

Toata stima!

Julie spunea...

Draga Elite,nu ti-am mai scris demult, dar am citit din cand in cand frumoasele tale ganduri. Azi m-am gandit la tine in timp ce eram la sedinta cu parintii clasei baietelului meu, Andrei (clasa a V a). Da, da, la tine, nu te mira!

Pe perete era un citat care m-a dus cu gandul la tine, la daruirea ta fata de copiii tai de la scoala. L-am copiat special pentru tine si de abia asteptam sa ti-l daruiesc (nu ma asteptam sa am ocazia chiar atat de repede - vroiam sa astept o postare de-a ta potrivita si iata ca mi-a fost indeplinita dorinta chiar mai repede decat ma asteptam).

Iata, tie si tuturor profesorilor asemenea tie de pe acest pamant:

"spuneti ca e obositor sa fii alaturi de copii. Aveti dreptate. Si adaugati: fiindca trebuie sa te cobori la nivelul lor, sa te apleci, sa te inclini, sa te incovoiezi, sa te faci mic. Aici insa gresiti. Nu asta te oboseste cel mai mult, ci faptul ca esti obligat sa ajungi la inaltimea sentimentelor lor, sa te intinzi, sa te alungesti, sa te ridici pe varfurile picioarelor, ca sa nu-i ranesti." - Janusz Korczak

Te sarut cu mult drag.

pescarusul argintiu spunea...

Da, provocarea e grea, tocmai ca trebuie mereu gasite metode de predare accesibile tuturor categoriilor de copii.
La orele de clasa e aproape imposibil ca nivelul cunostintelor sa fie ridicat si performant, se merge pe un grad mediu de dificultate.
Cine vrea mai mult, se pregateste suplimentar.
Elite, iti doresc sa-i ajuti pe cei ultraslabi sa treaca cu bine prapastia si sa nu aiba senzatia privind la tabla ca sunt la o ora de limbi straine!

loristiuj spunea...

Dragă Elena, gândurile noastre bune se îndreaptă către tine! Chiar şi clasa despre care ai scris ţi-a trimis un gând bun azi-dimineaţă!

Dana spunea...

Asa este!!!Toti ne rugam sa fie bine!!!
Si nu are cum sa nu fie!!
Multa sanatate mamei si...fii "barbata"!

INCERTITUDINI spunea...

Elite, am putea discuta mult pe tema asta. Am avut tot felul de clase. Cel mai greu este sa lucrezi cu clase foarte slabe. Si cu altele foarte bune. In acelasi timp.
Stii ce pot spune acum? Important este sa-ti faci datoria. Foarte bine. cu multe credinta. Fiecare copil isi va alege drumul. Nu poti sa-l determini pe cel care nu stie tabla inmultirii in clasa a v-a sa rezolve probleme cu teorema celor 3 perpendiculare. invata-l si pe el cat poate duce. Da=i celui foarte bun impuls. Cultiva-i intelegenta.
Eu cred ca nu trebuie sa accepti sa-i lasi pe cei buni si foarte buni sa se piarda. Asta este de condamnat. Celorlati trebuie sa le luminezi si lor calea. Mare pacat fac invatatoarele astea, pe ele am mare pica, daca ii lasa de izbeliste. Apoi se mira ca nu avem buni meseriasi..
Mult succes!!!

innuenda spunea...

Uff, să știi că de asta nici nu am îndrăznit să rămân profesoară. Nu știu cum m-aș fi descurcat! E treabă grea asta: să formezi copii...

http://vorbimromaneste.wordpress.com/