joi, 26 noiembrie 2009

Mogulii !!

Curatind alene niste cartofi,ascultam oarecum absenta stirile Realitatii.La un moment dat,apare d-nul Basescu si incepe cu mogulii in sus dar si in jos, ei sunt vinovatii,ei sunt sperietorile,ei au si vor avea puterea.Nu stiu de ce m-am gandit la teroristii acelui decembrie 89...Numai despre ei se vorbea asa cu ura dar si cu teama.
Stirea a trecut si eu am ramas in minte cu acest cuvant: mogul.E un cuvant nou (cel putin ptr mine) folosit azi mai mult decat ieri.Am cautat in DEX si iata ce am gasit"MOGÚL, -Ă, moguli, -e, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1). 3. S.m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreționare."
Cine sa fi avut ideea de a-i numi pe Patriciu,Voiculescu,S.O.V,asa?Sa-i fi venit cuvantul in cap sefului? Poate l-a auzit intr-una din calatoriile sale pe mare...Am cautat sinonime ale acestui cuvant si...lipsa.(Poate ma ajuta Gina).Poate era mai pe intelesul nostru sa se spuna ca in spatele acestor politicieni stau persoane influente,puternice financiar,cu interese mai mult sau mai putin curate.Oare in spatele presedintelui nu exista asemenea... moguli?

7 comentarii:

innuenda spunea...

Discursul lui Băsescu cu leitmotivul ”mogulii” nu este altceva decât discursul lui Vadim cu ”mafia”, reeditat.:D

elite spunea...

Da Inu ai dreptate,exista o asemanare.Eu una sunt tare curioasa cum vor evolua lucrurile deoarece,urmarind aseara mai multe posturi TV se pare ca acesti ...moguli exista,au nume cunoscute si intalniri in care isi impart tara.

Simion Cristian spunea...

BAsescu de mult vorbeste fara noima...

loristiuj spunea...

întotdeauna ALŢII sunt vinovaţi... nu noi.... cine? noi? nuuuuuu!!!!!

Geocer spunea...

A devenit intr-adevar un leitmotiv in discursurile lui Basescu, acest cuvant (mogulii).

Dana spunea...

Nu am facut comentarii pentru ca e prea serios subiectul....si-mi provoaca sila...toti..

pescarusul argintiu spunea...

Elite, eu imi amintesc ca m-am intalnit prima data cu acest cuvant de origine asiatica in cartile scriitorului Pavel Corut, cu multi ani in urma, la putin timp dupa revolutie.
La fel, tot in acelasi context am aflat despre personajele numite "bubuli".
Ramane de vazut daca acesti termeni isi gasesc corespondenti in realitate sau suna mai bine in romanele de fictiune...

http://vorbimromaneste.wordpress.com/