vineri, 30 aprilie 2010

Despre drepturi si dreptate

Privirea ei de animal hartuit m-a urmarit zilele acestea oriunde m-am dus...Am vazut-o iesind din cabinetul medical al scolii ,cu un vraf de ziare in mana."Am dat de belea" si incepe a-si depana povestea....

Am fost colege de catedra ani buni dar restrangerea de activitate din urma cu ceva ani ne-a despartit...si nu numai atat,i-a declansat tiroida,apoi alte si alte necazuri.Desi a ajuns la un liceu ,nu s-a impacat decat in aparenta cu situatia.Au urmat ani de operatii,tratamente si si-a revenit...pana zilele trecute cand,la ora de mate la clasa a 8 , a facut observatie unei eleve sa inchida revista cu obscenitati ce o avea in fata si sa scrie de la tabla."Hai fa,vino sa ma bati daca ai curaj!''...Acesta a fost raspunsul elevei...copilului care vine la scoala sa invete...S-a indreptat spre ea,i-a luat revista si a atins-o cu ea peste cap spunand ''Dobitoaco vrei sa-mi pierd painea din cauza ta?''
"Atat i-am spus" imi spune uitandu-se la mine dar parca nevazandu-ma...am impresia ca retraieste de fiecare data acele clipe incercand sa-si reaminteasca fiecare gest,fiecare cuvant....Eleva,nepoata unei persoane importante,eleva certata cu disciplina tare de tot,i-a facut plangere la medicina muncii ptr...agresiune verbala...De aici a inceput circul...a fost audiata de comisii peste comisii,trimisa sa faca 10 sedinte de psihiatrie,pusa in ipostaze umilitoare pentru ea si de altfel pentru oricine.Mi-a insirat un sir de boli de care nu se poate trata din cauza lipsei de bani...dar cea mai grea boala i se pare nepasarea celor din jur...colegi,elevi..s-a reintors la noi probabil cvautand la noi prietenia lasata in urma cu ceva ani...S-a intors dornica sa faca ceva pentru a ne apara si pe noi,dascalii...Noi trebuie sa suportam chiar toate magariile elevilor?Stim bine ca aceasta intamplare nu este singulara,asa cum stim ca intamplari de genul acesta se acopera cat se poate de mult..E rusinos sa spunem ca se intampla dar nu este rusinos sa suportam magariile copiilor si uneori ale parintilor...nu e rusinos sa ne imbolnavim....

7 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Tragic!!!
Da, Elite, uite, in Legea, atat de 'vanturata' lege a invatamantului ar trebui IMPUSE, categoric, niste sanctiuni drastice pentru abateri ca aceasta.( ma refer la elevi).
Luand problema altfel, se pot gasi tot felul de explicatii: in orice profesie, in orice moment poti trece prin situatii care iti strivesc sanatatea.Colega ta are, cum bine spui, probleme de sanatate din momentul in care a trebuit sa paraseasca scoala. Sigur, nu are bani- alta problema, dar atunci trebuia sa le rezolve.Pentru ca trebuie sa recunoastem - a fi profesor astazi, mai ales in liceu, adica a lucra cu adolescentii, este , nu greu, foarte greu.

Umilinta? Umilirea? Este ' arma'pe care o folosesc incapabilii. Cum sa lupti impotriva lor? aducand un maldar de ziare?
De ce sa fie protejata doar eleva? Doamna profesoara nu are drepturi? Era in exercitiul MUNCII!!!Ce are de spus SINDICATUL, la care dumneai cotizeaza?
Simt frustrarea Doamnei Profesoare, ca si cum as fi fost martora la eveniment.

Ca profesor,trebuie sa ai nervii struniti, sa te pregatesti in fiecare zi , nu doar pentru lectii, ci pentru un neasteptat razboi cu oricare elev.
Toate se intampla, pentru ca scoala a COBORAT de pe piedestalul unde am situat-o NOI, prin MUNCA si PASIUNEA NOASTRA, direct, pe maidan.

Zile bune iti doresc!

aventoro spunea...

Din pacate avem un sistem bolnav; elevi de azi vad doar manele, fotbalisti, batai si alte chestiuni de acest gen.

Pe vremea mea daca profa imi atragea atentia si mergeam acasa sa-i zic lu' tata ca am fost agresat verbal; in primul rand ma lua la chestionat fiindca fara motiv nu credea ca eram agresat si daca se dovedea ca am mintit mai primeam si pedepse de genul ca nu ieseam la joaca o saptamana.

mihaeladr spunea...

Problema se incepe de la gradi. Am avut ocazia sa stau de vorba cu mamica unui coleg al baiatului meu, care i-a spus ca baiatul nu mai vrea la gradi. De ce? Ca doamna educatoare i-a spus ca daca nu e cuminte sa stea acasa. Mi se pare foarte normal educatorul sa spuna ceva care sa-l faca pe copil cuminte. Nu sa-i bata, dar ce sa le spuna bravoo copilas mai fa prostii. Si unii parinti sunt vinovati de cum isi alinta copii si le dau nas. Si atunci cand va fi mare va ajunge ca eleva din postare.

pescarusul argintiu spunea...

Prin cate umilinte trebuie sa treaca un profesor in aceste timpuri!
Asa de rau sa se fi erodat bagajul educatiei celor 7 ani de acasa, in care respectul, consideratia si simpatia elevilor fata de omul de la catedra sa fie valori disparute si demodate?
Incredibila si incalificabila atitudinea acelei tinere, care trebuia pe loc sanctionata prin scaderea notei la purtare, iar doamna profesoara sustinuta de colegi, parinti si elevi!
Elite, toata consideratia pentru colega ta de catedra, sa-i ajute Dumnezeu sa depaseasca toate incercarile!

Dana spunea...

Ce nu a spus Elena aici,este ca acea eleva este un copil care are nota....5 la purtare!!!!
Si ca revista era una...porno,nu cu...obscenitati...
Dar Elena este o femeie fina prin definitie!
De ce vorba unei puslamale cu 5 la purtare cantareste mai mult decat vorba unui profesor???de ce???
Rusine si colegilor profesoarei ca o lasa sa treaca prin aceste clipe!!
Doamna profesoara s-a intors sa gaseasca alinare la acea scoala de cartier la care a lucrat cu ani in urma!!
Colegii de la liceul unde este acum stau si nu iau atitudine...
Eu am cunoscut-o pe Elena acum aproape 20 de ani,la o scoala dinr-un loc uitat de lume!!
Acolo ,in scoala aia mica nu s-ar fi intamplat asa ceva!!
In primul and copiii de la tara mai au o umbra de bun simt,si-n al doilea rand noi,profesorii,eram foarte uniti!
Am fi stiut sa fim alaturi de un coleg aflat intr-o asa situatie!
De asta invatamanul a ajuns unde a ajuns!
M-am aprins!!Multa putere colegei tale si poate va fi bine pana a urma!

starsgates spunea...

Sunt unii copii care consideră că li se cuvine totul fără a da nimic în schimb.
Asta datorită educaţiei de acasă. Iar dacă acel părinte are şi putere atunci e şi mai rău.
Dar ştii ce se va întâmpla elite?
Acel copil nu-şi va respecta nici părinţii pentru că a fost învăţat să calce totul în picioare.

angi spunea...

Singurul mare pacat e ca nu reusim ,noi dascalii,sa fim respectati nici de "cei mari",asa ca "cei mici "isi i-au nasul la purtare.
Cate o sa mai inghita dascalii,deoarece orice elev conteaza,...si ei stiu asta.:(((

http://vorbimromaneste.wordpress.com/