miercuri, 3 iunie 2009

De la fereastra mea

Cand cautam sa ne mutam de la 2 la 3 camere,mama a dorit sa ne comunice dorinta ei:"poate mai coborati un pic,mama!".Stateam pe atunci la etajul patru, ne construisem mansarda, investisem bani si suflet dar,aveam nevoie de spatiu.Imaginati-va cum a reactionat cand i-am transmis ca ne-am mutat la etajul...7.Nu este cel mai mare apartament sau cel mai aranjat dar,cand deschizi fereastra,privelistea e superba.Nu te uiti in casa nimanui,nu auzi zgomote suspecte,nu este trafic... Prin 2001-2002 cred ca ne-am mutat aici.In fata blocului era un parc care fara prea mult entuziasm a fost ocupat de o biserica. În Iaşi există o singură biserică (foto) ce îşi serbează principalul hram la ziua Sfântului Antonie cel Mare, 17 ianuarie. Parohia „Sf. Antonie cel Mare“ din Iaşi s-a înfiinţat în anul 2003 şi este păstorită de părintele Ionel Roată. Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Antonie cel Mare“ a fost pusă la 26 august 2003, iar la 28 septembrie în acelaşi an a fost săvârşită prima Liturghie. Cel de-al doilea hram al bisericii este „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul“, sărbătorit la 24 iunie. Actuala biserică a parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ s-a ridicat din banii credincioşilor şi ai altor binefăcători, datorită frumoasei legături dintre parohul acestei biserici, părintele Ionel Roată, şi enoriaşii săi. Biserica este deschisă zi şi noapte, încât datorită astmosferei de rugăciune, ea este foarte căutată de credincioşi.
Undeva in partea stanga,cum privesti de la fereastra mea,la cinci minute de mers agale,te intampina...Manastirea Frumoasa.
Mănăstirea Frumoasa din Iaşi este amplasată pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea al hatmanului Balica. Aşezată pe o terasă cu o altitudine relativă de 8-10 metri faţă de şesul Bahluiului, Biserica Frumoasa domină peisajul prin silueta sa zveltă şi albă şi prin cele patru cupole ale sale, străjuită de un turn impozant şi împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme. In fine,in departare, sa zicem la un sfert de ora de mers, se afla Manastirea Cetatuia.

Mănăstirea este ctitortă de Gheorghe Duca, care a ridicat-o între 1668 şi 1672 pe un deal ce domină valea râului Nicolina şi cartierul C.U.G.. Aici a funcţionat o tiparniţă cu litere greceşti, adusă de la Veneţia. Ajunsă o ruină la sfârşitul secolului XIX, a fost restaurată în perioada interbelică la cererea istoricului Nicolae Iorga.

Padurea este locul multor picnice si sfarsituri de saptamana relaxante.De sus se vede panorama orasului intr-un mod deosebit.

Intamplare sau nu,faptul ca sunt inconjurata de biserici cred ca este o bucurie.Eu nu ma prea duc la ele dar,prin glasul cloptelor,al toacelor si uneori al corurilor,patrund ele in casa mea.

8 comentarii:

starsgates spunea...

Cred că e un alt fel de legătură cu cerul.
Şi eu sunt norocoasă!
La 2 minute de mine sunt trei biserici una ortodoxă, una reformată şi una evreiască.
Iar la 10 minute de mers pe jos mai sunt 2.:)

Dana spunea...

Ce sa mai zic Ilenuca????FFFFF frumos!

Călin spunea...

Frumoasă, foarte frumoasă privelişte. Ştiu ce spui, există multe avantaje ale locuinţelor aflate la etaje mari. Şi eu am trecut de la 4 la 8. La început cu o oarecare ciudă. Acum sunt mulţumit. Dar tot îmi doresc o căsuţâ, cu curte.

Geanina Codita spunea...

Aerul proaspat de tot ce este verde iti invadeaza camera atunci cand ferestrele casei tale deschid bratele larg catre cer. Ne bucuram si noi de acesta priveliste, virtual. Ochii nostri privesc acum catre cer senini si fericiti ca intr-o lume prafuita mai pot vedea si astfel de minunaţii.

INCERTITUDINI spunea...

Cum se numea filmul ala simpatic? Parca- Cerul incepe la etajul 7 sau ../ chiar nu-mi amintesc..

Julie spunea...

Dupa umila mea parere, faptul ca ai aceste biserici in apropierea casei tale nu este intamplator si tocmai de aceea, cred ca ar fi foarte bine daca ai reusi macar din cand in cand sa mergi duminica la Sfanta Liturghie.Sau la diverse sarbatori ...

Intr-adevar, din ceea ce se vede in poza, privelistea este superba. Probabil ca in realitate este si mai si.

elite spunea...

Cred ca ai dreptate Stars!

Pai si tu Danilica tot la 7 iti duci traiul!

Calin ,bun venit pe meleagurile mele!

Geanina,asa cum am mai spus ,frumosul este langa fiecare dintre noi,important este sa-l vedem si sa-l scoatem in evidenta!

Gina,la capitolul filme stau tare prost.Chiar de le vad,imi plac,chiar plang la unele dar a doua zi nu stiu numele lor nici sa ma impusti.

Julie,bine ai revenit.Pe unde iti zboara visele?Atat de rar mi te arati!

loristiuj spunea...

şi eu am stat vreo 5 ani la etajul 6 - mi-a plăcut... :-)

http://vorbimromaneste.wordpress.com/