vineri, 18 decembrie 2009

Despre Craciun

Ma gandeam serile trecute care a fost cel mai frumos Craciun...Am cateva memorabile dar n-as putea sa dau premiu unuia anume.In copilarie,parintii cresteau cate un purcel urias,ca dupa carte cum spunea mama.Il taiam de Ignat si noi si ceilalti vecini(era un guitat continuu).Ritualul taierii porcului ,cu tuica fiarta,cu cararea galetilor de apa fiarta,imi va ramane mereu in minte.La sfarsit,tata ii dadea cu sare,il acoperea cu o patura si ma urca pe el.Ce insemna asta nu mai stiu dar,era momentul cel mai asteptat.Tata ii facea o cruce in frunte,spunand"sa-l mancam sanatosi"si ne dadea la fiecare o bucata de acolo,sa fim mereu in frunte...Cand incepea sa-l taie,tata oprea cate o bucatica si punea deoparte pentru ca,urma pomana porcului,acea tochitura pe care doar atunci o mananci si cu ochii...Incepea apoi treaba mamei care pregatea pana tarziu in noapte toba, lebar, carnati, sunca,topea untura.Eiii,ce vremuri.....Nu ne lipsea nici bradul frumos impodobit si nici cadourile care,cel putin pentru mine erau mereu acolo sub brad...
Anii au trecut,m-am asezat la casa mea.Parintii au continuat sa creasca nu un porc ci trei .Pentru mine, ptr fratele meu,sa avem si noi de toate.Munca mamei era cel putin dubla.Dar nu zicea nimic si nu cerea nimic...pana cand au zis "nu mai putem" e prea mult pentru noi...Si n-au mai crescut...Asta nu insemna ca nu aveau de toate,isi cumparau ca si azi...De Craciun am incercat sa fim mereu impreuna acolo,cu ei.Mergeam cu trenul,apoi cu masina,incarcati cu de toate...Odata cu plecarea mea de acasa,bradul s-a transformat intr-o crenguta si azi,nu mai e nici asta... Anul trecut am fost la Arieseni,in excursie.A fost foarte frumos dar,in ziua de Craciun am venit acasa...drum lung,greoi si periculos...nu am simtit Craciunul...Anul acesta vremea nu ne lasa sa ajungem acasa la parinti....e prea periculos...Stam acasa aici la Iasi.Asteptam colindatorii,am facut curatenie facem bradul...chiar doi braduti... Incerc sa calc pe urmele mamei in ale bucatariei dar,sunt tare departe... Dragii mei prieteni va provoc la aduceri aminte...Ce inseamna pentru voi spiritul Craciunului?

6 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Uauuuu...vreau si io carnat...prajit in untura de porc...imi ploua rau in gura...pe cuvant!
Spiritul Craciunului?!Iti raspund aici,ca e scrut:amalgam de emotii!:)

starsgates spunea...

Uite că o să scriu şi eu despre Crăciun elite, m-ai provocat.:)Frumoase amintiri.:)

Simion Cristian spunea...

E frumos era inainte! Am o gramada de amnintiri! Ai trezit nostalgia in mine...

elite spunea...

Ana Maria ai dreptate Craciunul inseamna emotie

Stars cred ca fiecare dintre noi are amintiri unice...

Ma bucur Simion ca,undeva acolo in sufletul tau a vibrat...Craciunul

Cristian Pirvu spunea...

Colinde in surdina, clopotei, miros de brad, vin rosu cu scortisoara, geamuri aburite si miros de sorici parlit. La asta daca adaugi iz de cozonaci copti si obraji imbujorati, pot sa definesc acel spirit al Craciunului. De cate ori aduc impreuna doua sau trei dintre elementele de mai sus, am impresia ca a venit Craciunul. Deci ... pazea ca vine!!!

Dana spunea...

Nu esti deloc departe de mama ta!!!asta spun eu care deja am gustat din carnatii facuti de tine!!

http://vorbimromaneste.wordpress.com/