luni, 18 iulie 2011

Titularizare

In fiecare an,cam pe aceasta vreme,sunt agasata de vocile celor care striga in gura mare pe toate posturile TV ca"x profesori au luat nota 1'', " avem profesori din ce in ce mai slabi", p% din numarul profesorilor au luat sub 5 etc,etc....La orice disciplina se intampla acest lucru...Nu putem spune ca prof de mate sunt mai buni ori mai rai ca cei de romana....
Eu sunt una care a dat acest examen de titularizare..si nu odata. Am fost acolo,concurent, supraveghetor, invins si invingator...Mereu s-au luat note mici....la mate cel putin....De ce e mai suparator acum decat atunci? Pentru ca acum e mult mai usor.Daca are cineva dorinta de a compara subiectele anilor 1996 de exemplu cu cele din 2011 va vedea diferenta.Asa cum la examenele elevilor e mai usor acum,mergand pe aceleasi tendinte si la titularizare se da mai usor.Pentru un PROFESOR subiectul de anul acesta era de o ora.Dar cine sunt de fapt profesorii tineri? Cati dintre ei au ales aceasta cale ptr ca le-a placut?Extrem de putini....si acesti putini sunt deja departe cu burse prin tari straine....Au ramas cei care s-au facut profesori din intamplare...care au dat la mate sa zicem ptr ca acolo erau locuri la buget....Poate ca supara vorbele mele dar sunt reale...A disparut pasiunea de a fi profesor, de a invata pe altul...a disparut ptr ca nimeni nu a cultivat-o...Daca privim in CV-ul unui profesor care a luat nota 1,vom fi uimiti sa vedem ca a terminat un liceu agricol sau poate un grup scolar....Si asta spune multe,foarte multe....

2 comentarii:

angi spunea...

Sunt cat se poate de acord cu tine,elite,dar sa nu uitam ca daca privim putin mai departe sau mai adanc aceasta problema,vom vedea ca ceva e subred.De ca se cramponeaza lumea scolii de niste examene pline de risc.Cine nu vrea sa invete nu invata,indiferent ce rang poarta.
Totusi,eu am o alta parere de modul in care ar trebui vazuta aceasta forma de examinare.
Esti invatator.Esti toba de carte la literatura,stiind tot ce se poate stii despre "Scoala Ardeleana".La ce te ajuta acest lucru ,atunci cand esti pus in fata unor sufletele care au nevoie de omul care sa-i faca sa inteleaga ce e sunetul,litera,silaba,cuvantul,numarul,cifra...si tot ce noua ,oamenilor maturi ni se par lucruri banale,pentru ei sunt lucruri de capatai.
Cei tineri se plang ca nu au experienta la catedra,cei mai in varsta ca nu mai pot invata teoria de mult uitata.Care e solutia?!
Daca ai tact pedagogic si placere in ceea ce faci ,demonstraza tinand o lectie,in fata comisiei(oral sau pe hartie).Un bun examinator va face diferenta intre un cel care merita sa predea si cel care nu are nici o legatura cu scoala.
Poate atunci scoala va intra in fagasuri normale.

elite spunea...

Angi ajungem din nou la...pasiune. Pasiunea exista la orice varsta...Te invata vreo scoala sa fii dascal?Nu...tu esti cel care cauti singur,drumul spre mintea cruda a piticului din fata ta,tu esti cel care-l va lumina...Exista profesori extraordinar de buni la mate care nu stiu sa spuna o lectie pe intelesul cuiva..iar altii sunt foarte buni chiar daca nu stiu multe chichite matematice...Subiectul de anul acesta e subiect de bac la mate.Nu stiu la alta disciplina.Si un profesor trebuie sa-l faca macar de 8,orice varsta ar avea...Cat despre experienta tinerilor imi amintesc cu drag cum,venita fiind din concediu de maternitate a trebuit sa am o inspectie.Eram titulara la o casa de copii deci nu aveam elevii mei as ca m-am dus la un coleg de la Colegiul Economic si l-am rugat sa ma lase.Am tinut 3 ore la niste clase pe care le vedeam prima data.Haba nu aveam de nume si de nivelul lor.Eu mi-am spus ce aveam de spus si,la sfarsitul inspectorul m-a intrebat daca acestia sunt elevii pe care ii avusesem in urma cu 3 ani.Am zambit si i-am zis ca acei elevi au terminat demult...Nu am spus-o ca pe o lauda...la mine exista PASIUNEA.Vacanta frumoasa Angi!

http://vorbimromaneste.wordpress.com/