sâmbătă, 21 martie 2009

Concursuri,concursuri

Azi,am participat la un concurs interjudetean. Am "pazit"elevii si apoi am intrat la corectat.Desi fac treaba asta de ceva ani,azi a fost ceva special. Un baietel de clasa a patra,frumos foc si smecher pe deasupra, a inceput mai frate sa planga dupa o ora, de-i sarea camasa pe el.Suspina si spunea"nu stiu nimic,nu stiu nimic".Am incercat sa-l incurajez,l-am trimis la baie sa se spele..degeaba.Era rosu ca un rac si lacrimile-i curgeau fara numar.Venise din Bacau..era departe de ai sai si,miza concursului s-a dovedit a fi prea grea pentru umerii lui fragezi.La un moment dat imi zice:eu dau lucrarea.O iau si,in secunda urmatoare,mi-o cere inapoi. In final o preda si eu,ma ocup de lipit celelalte lucrari fara sa -i mai dau importanta.Cand ajung in fata ,el,cu o carte mare,groasa si veche de Jules Vernes citea profund si linistit.Urmarea cu degetelul lui mic, rand dupa rand si parea impacat...
Matematica il tradase azi dar,rapid si-a gasit un refugiu in lectura. Poate ar trebui si noi, cei mari sa invatam din gestul lui, sa ne gasim alinarea in lucruri marunte, sa nu ne mai inversunam sa doboram zi de zi numai cei mai inalti munti.
Va doresc un sfarsit de saptamana minunat si linistit...Afara e chiar primavara!

14 comentarii:

Anonim spunea...

Draga de tine!!!
Numai in clasa ta se putea intampla asa ceva!!!
Copilasul poate a facut ceva ceva...
Dar daca era cu Jules Verne dupa el...sigur e un copil deosebit.
O primavara minunata si tie!!

INCERTITUDINI spunea...

Elite,
l-am recunoscut! Il stiu de multa vreme!
De cand exista stupidele de concursuri la clasele mici.
S-ar putea sa avem pareri diferite, nu este nicio problema.
Sa zicem ca la matematica , problemele si exercitiile alese se adreseaza inteligentei si incurajeaza gandirea.
La literatura, se " construiesc " compuneri de catre doamnele invatatoare sau chiar de catre mamici mai inspirate, se memoreaza de catre sarmanul copil si , la concurs , el le scrie mecanic; chiar daca temele sunt altele.Sunt niste orgolii ale adultilor care forteaza total gresit copilul.Si ale invatatoarelor si ale parintilor.
Am avut mereu disctii cu invatatoarele pe tema asta.
Copilul de astazi demonstreaza ca a fost trimis fortat .El iubeste lectura.Si nu una oarecare.O iubeste pe cea care ii incita imaginatia.
Cred ca a persevera in organizarea concursurilor acestora este inca un pas facut alaturi de ceea ce inseamna scoala.

elite spunea...

Gina,sunt de acord cu tine.Pe de o parte subiectele la clasa a patra sunt facute de profesori de liceu sau de profesori universitari,pe de alta parte parintii isi bombardeaza pur si simplu copii cu concursuri pe banda rulanda..Si ei nu mai pot...

Paul spunea...

Ami place tare mult postarea ta, subiectul este extraordinar, vedeti voi dragele mele dascalite, aici intervine maestria voastra de a intelege copilul, omuletul din fata voastra, o vorba blajina, o cat de mica alintare conteaza enorm de mult pentru el, sa retii Elite, acel copilas te va tine minte o viata intreaga. Ori de cate ori va avea ocazia, o va povesti cu mare drag.
O seara placuta!

starsgates spunea...

Da, aşa este, de multe ori dorim ca ei, cei mici să gândească la fel ca noi şi sigur nu înţelegem că au şi ei felul lor de-a vedea lucrurile.:)
Da acel copil probabil e bun la toate, dar lui îi place să citească nu să facă matematică.
Şi vorba Danei, tocmai la tine în clasă trebuia să se întâmple...:)))

pescarusul argintiu spunea...

Elite, foarte tare povestea ta adevarata, traita azi!
Baietelul acela impovarat de emotii si de teama de a nu dezamagi, a cedat psihic, dar s-a redresat din mers, ajutat de... geniul lui Jules Vernes.
Un copil cu totul deosebit, daca el, poate la nici 10 ani impliniti, citea opera marelui scriitor vizionar.
Tu i-ai indus calmul de care avea atata nevoie si probabil, increderea de sine.
Blocajul de azi l-a ajutat cu siguranta sa se autocunoasca mai bine si sa inteleaga ca nu are rost sa-si forteze limitele pentru nici o lauda relativa si trecatoare.
Ma bucur ca la tine e primavara, da-i un branci sa ajunga si la mine! :)

Anonim spunea...

Multumesc, Elite!
Cati nu suntem ca si el? Dar crescuti mari, nu ne mai exteriorizam...
Plec spre gradinuta, ca e soare si tare frumos!
O duminica minunata iti doresc!

sensaura spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
elite spunea...

Paul,pentru ca i-am zambit,el a crezut ca il voi ajuta si la rezolvarea execitiilor..Privirea lui ma implora,dar..nu puteam

elite spunea...

Stars,multi copii merg la aceste concursuri doar ptr ca i-a trimis mama sau dna care mai are nevoie la dosarul personal de niste hartii...Cei ce vin din pasiune, castiga...

elite spunea...

Pecarusule,eu am ramas foarte surprinsa de profunzimea cu care citea acele randuri...Era atat de concentrat incat a tresarit cand i-am soptit ca trebuie sa plece... Viteza cu care s-a calmat a fost uimitoare..

elite spunea...

Mestere,eu ma mai exteriorizez..si plang asemeni lui..si uneori nu-mi e suficienta o carte de Jules Vernes...

elite spunea...

Draga mea Gia, sunt eu,in carne si oase...Ai implinit unul din rosturile acestui blog..regasirea fostilor colegi.Mi-a placut cum ma tii minte "fetita dura"...Poate postura aceea de comandant de unitate sa ma fi facut dura ca in rest...nu stiu.Oricum a fost singura functie de conducere din viata mea.Te astept cu drag in lumea mea si a prietenilor mei!

Anonim spunea...

Hotarat lucru!!!!
Cei din Ramnic sunt niste firi sensibile si scriu ffff frumos!!!

http://vorbimromaneste.wordpress.com/