joi, 26 martie 2009

Uniformele scolare

Aseara,ne-am adunat parinti,elevi si dascali sa stabilim introducerea uniformei scolare in scoala.Suntem cu totii de acord ca in evaluarea unei tinere domnisoare,nu trebuie sa intervina frumusetea buricului sau...S-a dezbatut problema diferentelor sociale,a nevoii de aparteneta la un grup...S-au spus fraze frumoase si...pompoase...Mamicile si-au adus aminte ce bine la statea cu uniformele in scoli si, cat de restrictiva era purtarea acestora...candva.Aceleasi mamici isi conduc dimineata copii spre scoala ii vad cum arata(pe unii desigur),ii vad ca au parul in 10 culori, ca ghiozdanul e o poseta si,in urechi numarul cerceilor e mai mare decat numarul orelor din orar....

O renumita firma de confectii a venit cu modele de uniforme.Frumoase, moderne,atragatoare... Copii au ales o uniforma foarte asemanatoare vechilor uniforme...Pretul lor era peste puterile multora,asa ca,s-a renuntat, s-au facut alte planuri, alte discutii...Pe undeva, discutii inutile, gandind ca fetele nu vor mai purta sarafane in fiecare zi,baietii nu vor veni la camasa si la cravata zilnic..iar noi,ca scoala nu-i vom putea constrange sa o faca..

E foarte greu sa strangi latul( de orice natura ar fi acesta) dupa asa mult timp de ...libertate.Poate se gandeste dna ministra si la acest aspect...ca idei vad ca are...muuuulte.

O zi excelenta!

9 comentarii:

Paul spunea...

Va intreb, chiar credeti ca veti reusi sa eliminati cerceii din ureche, unghile facute, genele aranjate, coafura ce le reprezinta?
Da, firesc ar fi, sa poata exista o uniformizare.
Insa nu uitati, restul, vi l-ati dorit toate, iar tineretea si entuziasmul lor...nu trebuie sa supere.

Anonim spunea...

Trebuie reintrodusa un soi de uniforma!!!
CHIAR SUNT COPII CARE NU SE POT SCHIMBA ZILNIC,SI SE SIMT FRUSTRATI..
De exemplu,la scoala fetei mele se poarta o vesta grena!!!
Toti copiii treb sa poarte vesta,si sa vina in blugi!!
Deci ceva simplu,nu foarte scump..
Ca sa nu spun ca unele domnisoare vin imbracate muuuuult peste nivelul pe care si-l permit profesoarele!!

Anonim spunea...

Uniforma , gandesc eu, ca ar trebui sa fie privita sub doua aspecte, de egalitate pentru toti indiferent de cat de mare sau mic este buzunarul parintilor cat si de prestigiul scolii.
O vesta cu o emblema personalizata, deocamdata ar fi un mare pas inainte.
Cat priveste diferentle materiale dintre profesori si eleve/elevi este , iarasi dupa parerea mea, un subiect care nu are niciun castig. Din salile de clasa coboara pe strada, deci ne intalnim cu ele si noi ceilalti. Am si eu destule exemple la servici, pe strada unde locuiesc, la scoala de unde ma duc s-o iau pe fiica-mea. Nu-mi pasa! Fiecare are cat are, si eu cel putin sunt fericita cum sunt si cu ce am. Poate am invatat lectia democratiei mai repede, dar cred ca am mai bine de 10 ani, cand efectiv nu mai sunt atenta ce are/cu ce imbracat unul sau altul.
Oricand voi gasi pe unul mai potent financiar decat mine, Dar nu uit ca sunt o gramada mai amarati ca mine.

elite spunea...

Paul,eu sincer nu cred ca vom putea elimina toate aceste teribilisme..dar,macar dreptul de a spera la decenta mi-l pot permite

elite spunea...

Dana,despre ceva distinctiv era vorba,ceva care sa ne reprezinte pe noi ca scoala, ca grup.Ideea de obligativitate a purtarii uniformei trebuie aplicata mai bine

elite spunea...

Manole,eu sunt pentru ceva simplu: o camasa, o cravata,ceva ce-si pot permite toti.La scoala,trebuie totusi sa arate ca niste elevi..Sincer pe mine nu neaparat uniformizarea ma intereseaza cat decenta,purtarea acelei tinute,indiferent de pret...Ca prof. nu m-am simtit niciodata "prost" datorita tinutei mele dar,sa nu uitam ca eu nu predau la una din scolile "bogate" ale Iasului

INCERTITUDINI spunea...

Elite, problema asta m-a preocupat shi pe mine.Daca vrei o idee sau vreo opinie, uite citeste ce am scris in 12 martie 2008-"CU sau fara uniforma shcolara?"

pescarusul argintiu spunea...

Elite draga, buna dimineata! :)
Eu sunt fermn convinsa ca meseria de elev a fost tradata pe undeva prin renuntarea grabita si neinspirata la uniforme.
Asa cum numele, caracterul, cunostintele, pasiunile si idealurile ne definesc ca oameni si ne sustin verticalitatea, tot asa pastrarea uniformei si purtarea ei cu demnitate si statornicie ofera tinerilor de pe bancile scolii o unda de noblete si apartenenta, care impune respect si admiratie din partea celor din jur.
Poate multi ma vor considera ca sunt de moda veche, depasita in mentalitati, dar sunt de parere ca nu trebuie aruncata cu dispret la gunoi o deprindere civilizata, care prin lipsa ei aduce o grea lovitura de imagine tinerei generatii, aflate la inceput de drum.
O zi frumoasa, cu multe motive de zambet si bucurie!

vvvv spunea...

... Foarte Dragut !!!

Aveti dreptate...Eu consider ca introducerea uniformelor tip-cu sortulet pentru fete si costumas pentru baieti este 1 pas pentru reformarea invatamantului
Am gasit UNIFORME FOARTE BUNE si preturi foarte ok 40-50 -60 de lei...uniforme produse in Romania...sarafane..si multe altele.
Eu imi imbrac fetita de la ei de ceva timp.
Din cate am vazut eu si-au facut si site si au preturi cu 40-50% mai mici ca in unele din Magazine.

Produsele sunt facute in Romania si materialele sunt in special din Bumbac.

Eu pe fetita mea o imbrac numai de la firma asta...de cand i-am vazut am ramas clienta lor...va jur ca am cel putin 20 de sarafane//rochite//bluzite si niciodata nu am avut nici o problema cu ele.

ArtConfex este firmasi din ce am vazut eu au si site de unde puteti cumpara si UNIFORME TIP -modelul vechi cu guleras detasabil cu sortulet...si tot din BBC sunt si alea....as cumpara dar nu am ce face cu ele.

Andreea Stamatoiu

P>S> Va rog daca puteti sa-mi spuneti un magazin prin Bucuresti de unde sa iau niste ghetute de piele...ca nu gasesc pe nicaieri marfa de calitate.

http://vorbimromaneste.wordpress.com/