vineri, 12 februarie 2010

Campionii matematicii sunt din România

Acesta este titlul unui articol din ziarul Adevarul.L-am preluat aici,deoarece eu consider ca vorbim prea mult de hoti si prea putin de oamneii de valoare,promovam pe micul ecran fete gen Moni si multi incearca sa le imite.Ati stiut pana acum de acesti oameni deosebiti?Le-a retinut cineva numele?

"Profesorul Daniel Breaz din Alba Iulia este declarat matematicianul anului 2009 în lume, un elev din Baia Mare uimeste Europa la olimpiade, iar studenti români sunt apreciati la Harvard. Profesori renumiti în matematica sunt urmati îndeaproape de tineri cu performante extraordinare. Omer Cerrahoglu învata la 14 ani materia de liceu.

Tânarul profesor Daniel Breaz (35 de ani) din Alba Iulia este declarat de Universitatea din Kyoto cel mai bun matematician al anului 2009, în teoria geometrica a functiilor. „Se poate face performanta în România. Dar pentru asta este nevoie ca cercetarea sa primeasca mai multi bani. Este conditia fundamentala pentru ca oamenii care lucreaza în acest domeniu sa nu mai fie tentati sa plece în strainatate", a spus matematicianul care nu a vrut niciodata sa paraseasca România.


„Am avut aici toate conditiile pentru a face performanta. Îmi place ceea ce fac si voi continua sa sustin evolutia pozitiva a cercetarii românesti", a mai adaugat acesta.Ultima realizare a profesorului din Alba Iulia este obtinerea distinctiei de cel mai bun matematician din lume în „teoria geometrica a functiilor", pe anul 2009, acordata de Institutul de Cercetare pentru Stiinte Matematice din cadrul Universitatii Kyoto, Japonia.

Daniel Breaz va primi distinctia oferita de japonezi la 21 mai, la Osaka. „Premiul este acordat anual de universitatea nipona, pe baza unei selectii. Eu am fost nominalizat pentru anul 2009 si am si câstigat. În acest domeniu lucram aproximativ 4.500 de matematicieni", a spus profesorul universitar.

Universitatea din Kyoto este una dintre cele mai prestigioase institutii de învatamânt din lume situându-se pe locul 24 din cele 500 ale Clasamentului Shanghai. Nicio universitate româneasca nu se afla în acest top.

Cel mai bun student al Anului în America de Nord, desemnat de Liga Studentilor Români în Strainatate, este Corina Tarnita din Craiova, unul dintre cei mai buni doctoranzi în matematica la Departamentul de Matematica, Universitatea Harvard. Corina a absolvit, în 2006, cu Magna Cum Laudae. A continuat sa studieze matematica în cadrul unui masterat la aceeasi universitate. De anul trecut, ea este doctorand.

Anul trecut, elevii români s-au clasat pe locul trei în Europa la Olimpiada Internationala de Matematica, cu doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz. Madalina Persu, absolventa a clasei a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, si Omer Cerrahoglu, absolvent al clasei a VIII-a la Colegiul National „Vasile Lucaciu" din Baia Mare, au obtinut câte o medalie de aur.

Performanta lui Omer Cerrahoglu este cu atât mai importanta, cu cât a fost obtinuta la 14 ani, vârsta participantilor de la acest concurs fiind de 18-19 ani.

Omer Cerrahoglu,Omer Cerrahoglu, un adolescent de 14 ani din Baia Mare, a reusit sa-si uimeasca profesorii cu performantele pe care le-a obtinut la matematica. O zi din viata tânarului înseamna în medie trei ore de matematica. „Am zile când sunt «prins» de câte o problema mai dificila si pot sa ajung sa lucrez câte sase ore numai ca s-o rezolv", a spus adolescentul.

Omer si-a impresionat colegii si profesorii la Olimpiada Internationala de Matematica de la Bremen, Germania, din 2009, când a concurat cu elevi de clasa a IX-a, el fiind în clasa a saptea. „A fost alegerea mea sa particip la o clasa superioara vârstei mele, dar ideea a fost de fapt a parintilor mei", a spus Omer. Ultimul concurs câstigat a fost saptamâna trecuta, olimpiada americana de matematica, unde a obtinut punctajul maxim.

Omer a fost invitat de doua licee din Bucuresti „International Computer High-School of Bucharest" si Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu" sa le devina elev, dar a refuzat. De trei ani, adolescentul nu mai participa la orele de matematica de la clasa. El se pregateste cu un profesor de colegiu si studiaza deja materia de clasa a XI-a."

Nu stiu altii cum sunt dar eu,eu cand citesc asa ceva,simt ca traiesc...traiesc roamneste!

6 comentarii:

Geanina Lisandru spunea...

Am citit în urmă cu o săptămână despre acest om de excepţie pe blogul lui Vâlsan Lucian.

Jos pălăria!

Ana-Maria spunea...

Jos palaria , cu adevarat!Ti se umfla pieptul de mandrie...Bravo lor!
Apropos:la Microsoft lucreaza romani , majoritatea...nenea Gates nu lasa sa se iroseasca in van talentele nebanuite...La fel si NASA.:)
Sa ai o zi exceptionala!:)

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Asta imi face ziua mult mai buna!!!Am tot spus ca scoala din Romania se duce pe rapa...dar uite ca sunt cativa care ne ridica pana la cer!!!Este Extraordinar!!!Toata stima!!!

angi spunea...

"Saraca tara bogata"...e adevarat ca nu ducem lipsa de aemenea oameni,doar ca nu tot timpul ii stim aprecia.De ce la stiri,unde se uita tot omu',nu dau asa exemple de tineri,oameni care sa te faca sa te mandresti ca faci parte din aceasta specie...si apoi ca esti si ...roman.

marada spunea...

Am citit si eu.
Despre baiat stiam mai demult de la sot ( profesor de matematica).
Stia de el de la concursuri si spunea ca e uimitor si ca inteligenta si ca dorinta de a se evidentia.

Tivadar Emanuel spunea...

avem valori ..insa nu se prea vorbeste de ele

http://vorbimromaneste.wordpress.com/