miercuri, 3 februarie 2010

Orasul de ieri,orasul de azi


Nu ştiu daca pasii  v-au purtat vreodata prin orasul meu natal,Rm.Sarat.Unii poate i-ati vazut in trecere gara batrana,altii poate l-ati travesat pe soseaua de centura….
Situat la granita Moldovei cu Muntenia,intre orasele Focsani si Buzau,oraselul a incercat sa se dezvolte atat cat i-au permis vremurile.
     Imaginati-va ca inainte de 89,orasul avea fabrici de conserve,suruburi,garniture de frane si etansare,tigareta,paine si confectii.Se putea mandri chiar si cu o turnatorie moderna.In fiecare din ele isi castigau existenta mii de oameni,zi de zi,luna de luna.Numai in fabrica de confectii mii de femei isi asigurau traiul ,in trei schimburi.Se fabrica pentru tara,pentru export.Eram competitiv  si,supravietuiam.Daca la aceste fabrici adaugam 7 scoli generale,3 licee,o casa de cultura functionala,gradinite,o..casa a pionerilor unde se invatau carting,balet,instrument,doua mari magazine putem spune ca fiecare isi avea locul  si programul de lucru bine pus la punct.

    Azi nici macar una din fabrici nu mai exista…Poate doar cea de paine,redusa la maxim.Deodata,dupa 89,nu mai era nimic bun,rentabil.S-au inchis rand pe rand,lasand in urma lor someri,diperare…Utilajele si constructiile impresionante s-au transformat in mormane de ruine si fier vechi…Am fost socata cand,trecand pe langa imensa fabrica de confectii am vazut un teren viran…nici macar o caramida care sa ateste ca acolo a fost candva un…simbol al orasului.Terenul se pregatea pentru construirea unui mare,mare magazine…Mi-e tare greu,aproape imposibil sa-mi raspund la intrebarea cum se descurca acesti oameni….cu ce bani intra in aceste super magazine ?

 Daca pana mai ieri,tinerii ingineri,profesori,medici,copii ai orasului,se intorceau acasa azi,nimeni nu se mai gandeste la asta..nici macar parintii…A ramas o populatie imbatranita si obosita….
 Ca el sunt multe orase in Romania….Oare pentru asta am luptat?Oare asta inseamna marea democratie?

4 comentarii:

dyanna spunea...

Sincer nu am fost prin Ramnicu Sarat,dar am inteles ca este un oras destul de frumos.Sper sa ajung si eu in vara asta pe acolo.

CORA spunea...

Nici eu nu am fost prin Ramnicu Sarat, dar traiesc povestea in Oltenita, care avea ceva fabrici care dadeau de lucru si o paine multor locuitori ai orasului. Dupa 98, nema..
Nu stiu, poate nu intelegm noi cum trebuie reforma...reforma statului, cum zice al nostru Basel. Poate asa trebuie sa fie!

elite spunea...

Dyanna,nu este un oras turistic.De te duci fara treaba,nu prea ai ce face.E important doar ca de acolo ma trag eu si toti ai mei.

Da,Cora,asa cum am spus multe orase au aceeasi soata nemiloasa...

Dana spunea...

Acolo sunt parintii tai!!E cel mai frumos oras din lume pt tine!!
Cat despre reforma....ce sa mai vorbim?
Fa o plimbare prin asa numita zona industriala a Iasului!!!
Numai ruine!!

http://vorbimromaneste.wordpress.com/