marți, 5 iulie 2011

Dreptul de a contesta

Ieri, am asistat, ca membru al comisiei de Bac, la depunerea contestatiilor...In sala de clasa eu si presedintele comisiei un distins cadru universitar.La ora 8 incep...valuri valuri.Intra in clasa si saluta printre dinti spunand apoi "vreau sa fac contestatie".Cuvintele lor suna amenintator dar eu, cu un zambet lipit pe fata ca marca de scrisoare le intind respectuos cererea ce urmeaza a fi completata. Se aseaza in banci, aruncandu-si unii dintre ei cheile de la masini si incep a citi...ii studiez si incerc sa le vad supararea, ochii tristi,poate chiar plansi...nu vad decat cum se foiesc in scaune...ce scriu la profil? dar la filiera? dar la specializare? Nu stiu ce sa scrie....le scriem noi pe tabla..la copiat se pricep....unul din ei intreaba senin daca trebuie sa scrie ce nota si-ar dori desi acolo scrie clar "nota contestata"  .

 162 de contestatii am inregistrat...Unii au contestat toate cele 3 note obtinute...altii au contestat note de 1 si 2 altii note de 9...Nu credeau in solutionarea contestatiilor dar...mai stii?De afara se auzeau cum rad unii de altii cum isi dau intalnire in sesiunea viitoare...N-am auzit pe nici unul sa spuna ca de maine se apuca de invatat...Ma uit la ei oarecum absenta dar,ma roade gandul ca ei ar trebui sa-mi asigure pensia...

9 comentarii:

Ana lu' Manole spunea...

Exact asta am gandit si noi asta seara!
Nimanui nu-i vina sa creada ca s-a sfarsit "smechereala".

angi spunea...

Stau sa ma gandesc ca lucrez de la 18 ani jumate,si nu stiu daca voi putea aspira la o batranete linistita.
Ce e mai grav e faptul ca nu sunt obisnuiti sa-si recunoasca adevarata valoare.Prea multa lume le-a suflat in aripi,numai sa zboare olecuta.
Eu zic ca trebuie ,noi cei care muncim cu ei ,sa-i punem la treaba.Poate ii mai mobilizam putin,dascali si parinti impreuna.

Bogdan E spunea...

E posibil ca elevii generatiei prezente sa vada educatia din Romania ca ceea ce este ea cu adevarat: un sistem prost al caror unici beneficiari sunt statul si unii profesori.
Diplomele de bac, licenta, disertatie nu inseamna nimic; nici un angajator nu da doi bani pe ele. Asa ca, de ce sa piarda ani buni din viata invatand daca asta nu le asigura un viitor?

elite spunea...

Mestere, eu sper sa tina si in a doua sesiune, si la anul viitor....

Angi,noi lucram zi de zi cu ei dar, la randul nostru ii pregatim ptr ceea ce se cere.S-a dat teza cu subiect unic,ptr asta i-am pregatit si nimic mai mult si, asa mai departe.Daca se va da examen de admitere la liceu, chiar si treapta a doua si cine nu ia sa nu mearga mai departe atunci cei ce vor ajunge la final cu siguranta vor lua bacul si orice alt examen.

Bogdan daca e asa cum spui de ce mai dau acest bac? De ce mai vin la scoala? De ce persoane de 30-35 de ani incearca sa ia Bacul? Trebuie,repet, o selectie adevarata a tinerilor.Trebuie sa existe si doctori si profesori dar si croitori buni, cizmari etc,etc...Daca diplomele acestea nu mai au nicio valoare atunci sa se indrepte de la scoala spre ceva cu adevarat util, care sa le poata asigura traiul decent.Noi tot vorbim...dar ne aude oare cineva?

Bogdan E spunea...

Bac-ul se sustine pentru ca a devenit o necesitate de a adera la un standard (toti au bac si implicit facultate in ziua de azi) si nu o reflectare a anumitor capacitati, aptitudini etc. iesite din comun care ii diferentiaza pe acestia de restul, cei fara diploma respectiva.
Nu trebuie sa ne auda nimeni pentru ca deja rezultatele de anul acesta inseamna un nr mai mic de studenti la facultate, ceea ce e foarte bine, din punctul de vedere al selectiei.
Chiar azi citeam un articol pe hotnews.ro cum ca judetele cu cea mai ridicata promovabilitate nu au avut camere de supraveghere. Ahaaaaaaa, de asta deci exista o asa mare diferenta intre promovabilitatea la bac intre judete. asta inseamna ca procentele ar fi fost si mai mici. Nu pot sa spun decat ca ma bucura o astfel de stire pentru ca imi da de inteles ca lucrurile incep incet, incet sa se clinteasca :)

INCERTITUDINI spunea...

Elite,
Aș avea atâtea de spus!!
Nici nu știu de unde să încep- poate de la faptul că eu am „pregătit„, în două săptămâni o rudă de-a soțului. N-a citit nicio carte, am fost consternată , când mi-a spus. Absolventă a colegiului economic. Chestia este în felul următor- noi două am muncit pe rupte cam vreo treizeci de ore. A obținut 8, 50, media 8, 15.
De aici, vin concluziile ( uitasem să spun , la matematică a primit 7, 35, adică este inteligentă, dar comodă). Vorbeam despre concluzii- examenul n-a fost greu, zică cine ce-ar vrea să zică!! Dacă și-ar fi revăzut notițele după care au înv=țat la admitere, când au pregătit opera dramatică și personajul literar dintr-o comedie , sigur ar fi trecut cu bine proba. Aproape toți itemii de la subiectul I erau la nivel de clasa a VIII-a.
Este rușinos pentru gazetarii și unii oameni politici, care se vor formatori de opinie să „ cânte prohodul „ pentru cei „picați „ la acest examen.
Clar- n-au învățat nimic! Au așteptat să copieze!
Tăticii lor au fost admiși, știu bine ce spun, în vremea lui C. cu nota 1 la admitere. Au fost doi/trei ani, când se completau locurile la liceu în asemenea mod.
Sigur că există destule uscături și printre profesori, unii - fără mamă, fără tată, fără cunoștințe, fără deontologie.., dar un lucru este limpede- nu se învață carte.
Și încă ceva- nu toți absolvenții- halal absolvenți( unii)-
ar trebui să aibă diplomă de bacalaureat, câtă vreme nu știu nimic.
p.s. ”văzându-te” acolo, în fața indivizilor zornăindu-și cheile zburătoarelor lor mașini, am imaginea a două țărișoare- una a celor BOGAȚI, pentru că au învățat CARTE și cealaltă a umbrelor- oameni fără căpătâi.
Mi-aș dori să se trezească, cât au vreme.
Zile frumoase îți doresc!

Dana spunea...

NO COMENT!!!
Tupeul a atins cote inimaginabile!!!

elite spunea...

Bogdan, ai dreptate..perfecta dreptate!

Gina, dupa ce am citit ce ai scris am avut sentimentul ca ai spus exact ce gandeam si eu...

Danilica, amin!

elite spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
http://vorbimromaneste.wordpress.com/