joi, 12 martie 2009

La timpuri noi, legi noi,pentru oameni vechi

Peste tot auzi numai de criterii de evaluare, criterii de salarizare si nu mai stiu de care.Sunt de acord:salariul trebuie sa fie proportional cu munca depusa.Problema este ca unele dintre aceste criterii sunt de-a dreptul fantastice.De exemplu, salariul meu va fi mult mai mare daca dovedesc ca pot preda matematica ( si chiar sa fac acest lucru) intr-o limba de circulatie:engleza sau franceza. Amuzant nu?Intrebarile mele sunt:
  • cui sa predau matematica in franceza cand elevii mei abia de inteleg cand le vorbesc in romana?
  • cine imi da mie atestat (probabil ca e nevoie)?oare nu poate fi cumparat?
  • daca stiam eu sa predau in franceza mai eram la ora asta in tara?
  • cum poti cere unui om care, are gradul I,vechime foarte mare, deci salariu mare,sa faca acest lucru?(stim foarte bine ca pe vremea comunista,limbile straine nu erau la mare cautare si majoritatea profesorilor actuali cam atunci s-au format)

Un alt criteriu ar fi notele sau ce vor fi ele acordate de parinti...Si aici sunt de acord dar,imi pare irealizabil.Parca vad ca iar apar comitete peste comitete, responsabili....si , in final un mare nimic.

Traiesc cu impresia ca cineva iar a visat ceva si acel ceva se doreste a deveni lege.Ca eleva, am fost in fiecare an, generatie de sacrificiu...Se pare ca si ca profesor am aceeasi soarta;am fost primii care n-am mai primit repartitie, am ocupat in urma unui concurs de titularizare dat la disciplina matematica( am fost a 6-a din 200 de participanti) un post de profesor educator la o Casa de Copiii si am constatat ca matematica o faceau altii acolo, desi am rezultatele pe care le am nu am voie sa ma transfer la un liceu (asta e chiar cea mai mare porcarie) si poate vor mai fi si altele.

Sa nu ma intelegeti gresit!Daca e nevoie, la cate am invatat pana acum invat foarte bine si o limba straina iar despre parerile parintilor despre mine pot spune ca sunt excelente...Deci,nu ma plang...am doar impresia ca se pierde esenta..atat

13 comentarii:

starsgates spunea...

Păi se pierde, şi uite aşa ajung profesorii să nu mai fie interesaţi de ceea ce trebuie să transmită elevilor ci cum să-şi salveze postul.
Da e O MARE PORCĂRIE! Crede-mă, nu vorbesc să mă aflu în treabă.

Anonim spunea...

Ca de obicei,ai dreptate!!!
Si chestia cu evaluatul fiecarui profesor de catre...elevi si parinti....
Pai pe mine sa ma evalueze cine stie matematica...nu Tanti Florica din coltul blocului care de profesie e...casnica..
Scuza-ma ca sunt sarcastica,dar chiar e culmea...
Normal ca profesorii ar trebui sa dea numai 10,sa mearga la baut cu elevii si parintii si sa vezi ce de 10 vor avea profesorii din partea lor...
Oricum tu esti foarte iubita de elevi si de parinti,dar pt. ca esti un profesor adevarat...
Si dragostea lor ti-ai castigat-o in timp,cu ffff multa munca...
In timp a trebuit sa demonstrezi ce fel de OM si PROFESOR esti...
Asa ca...ELITE...tu esti o "profa" de elita si asta conteaza...
Cat despre franceza,as vrea sa-l vad pe cel care a initiat legea sa tina o lectie in franceza,doar asa...ca exemplu pentru voi...

INCERTITUDINI spunea...

Iti inteleg foarte bine starea . Si nedumeririle.Facem parte din aceeasi generatie, eu, avand ceva mai multi ani batatoriti pe ogor - si la propriu si la figurat( iti amintesti prelungitele practici agricole?).
Cum sa puna tanti Mita note profesorilor?este cea mai stupida chestie pe care o putea nascoci doamna cu bentite.
Tu esti profesoara de matematica, X este profesor de fizica,/ geografie/ etc.Eu am predat( nu-mi place cuvantul, dar asta e.. 37 de ani limba romana. Cu credinta. Si pasiune. Cata am avut.Cum sa vina, asadar, madam' pe care am trecut-o de mila sa puna note profesorilor?
Sa fim seriosi_ astea sunt vorbe de adormit copiii si gaselnite de umplut timpul.
Scoala vor face acei profesori care si-au ales meseria din pasiune. Ar putea invata carte cat mai multi copii- toate sunt la conditional-optativ; adica dorinte sunt,ele depind de conditii.
Este mult de spus; si mai mult de facut.
Mi-ar placea sa discutam!
O zi luminoasa, Doamna Profesoara!

loristiuj spunea...

mda, aiurea...
eu recunosc că în viaţă... din tot ce am învăţat prin anii de şcoală (şi nu au fost puţini) cel mai mult mi-au fost utile limbile străine... vorbesc o franceză şi o engleză fluentă datorită şcolii... nu am făcut nici o meditaţie la limbi străine...

- chestia cu transferul de la gimnaziu la liceu e întradevăr o mare porcărie... şi asta se întâmplă şi pentru că prof. de gimnaziu nu s-au revoltat niciodata... a mârâi pe la colţurile inspectoratelor şcolare nu e suficient. Pentru cine nu ştie... un prof de gimnaziu nu se poate transfera la liceu (invers se poate!) deşi a terminat aceeaşi facultate, a dat aceleaşi examene, în aceleaşi universităţi, cot la cot cu prof. de liceu... e o aberaţie... dar repet, se întâmplă şi pentru că prof de la gimnaziu nu şi-au cerut niciodată drepturile şi au acceptat...

să dea părinţii note? ok, de acord! deşi cred că e vorba mai mult de calificative... condiţia e ca şi părintele să-şi facă datoria şi să se ocupe de copilul lui măcar la fel de mult cât o face şi profesorul la şcoală... şi atunci e fair-play! Altfel, întărim convingerea că responsabilitatea educării unui copil cade pe umerii şcolii... iar părintelui îi revine doar partea cu mâncarea, casa şi căldura fizică.. :-(

Anonim spunea...

In ZIARUL DE IASI de astazi este un articol in care se anunta ca va fi data o lege prin care te poti transfera de la gimnaziu la liceu!!!
-Pt.Incertitudini-perfecta dreptate aveti,d-na profesoara...
Chiar nu m-am gandit la chestia cu Tanti Mita trecuta prin scoala de mila......

elite spunea...

Stars,am impresia ca anumite legi sunt date ca sa se potriveasca cu anumiti oameni,ca altfel nu stiu cum de le mai vin atatea idei...

elite spunea...

Dana,asta e situatia si noi suntem prea mici sa ne opunem.Nebunia notelor mari oricum a inceput odata cu importanta mediei generale asa ca, de ce n-ar contribui si Tanti Mita,ce ea nu-i om?
In legatura cu articolul din ziar,eu stiu bine ca aceasta lege se aplica numai persoanelor "importante"

pescarusul argintiu spunea...

Elite, nu te necaji, " ce e val, ca valul trece"... aceste aberante idei sunt trecatoare, n-au fundament logic si nici argumentare serioasa.
Nu trebuie amestecate lucrurile in gradina educatiei si a invatamantului, unde oameni deosebiti ca tine si ca altii, slujesc cu pasiune, profesionalism si daruire.
Aceasta "gaselnita" de evaluare si predarea unui materii intr-o alta limba, ma duce cu gandul la strategiile de "marketing incrucisat" din vremea comunismului, adica daca vreti sa cumparati portocale, trebuie musai sa cumparati si o conserva de legume ramasa in stoc.
Fiecare pasare pe limba ei piere, sper ca domnii secretari de stat si consilierii din ministere si inspectorate scolare sa stea stramb si sa gandeasca drept, cu creierul intreg si nevatamat.
Nota 10 pentru prezentare, draga Doamna Profesoara! :)

elite spunea...

Bun venit in lumea prieteniei virtuale stimata doamna profesoara!De fiecare data, aparitia unui nou prieten imi creeaza o placere deosebita,ma ajuta sa merg mai departe.
Imi amintesc cu drag de practica agricola ce insotea fiecare inceput de an.Am vorbit chiar desprea ea intr-unul dintre posturile mele.Desigur,parerile sunt impartite dar, copilului din mine i-a fost de folos.
Aveti dreptate in cee ce priveste notarea unui profesor de catre un parinte...Dar tare mi-e teama ca se va pune in aplicare.
Cat despre pasiunea de a deveni profesor,eu zic ca devine din ce in ce mai rar intalnita.Problemele reale ale profesorului roman distrug pasiunea.Si,dupa parerea mea si lipsa unui examen de admitere la facultate...
Va astept cu drag in lumea mea!

elite spunea...

Lori cred ca nu m-ai inteles.Eu sunt de acord cu studierea limbilor straine.Ideea era ca eu,prof de mate sa pot preda intr-o limba straina.Prof. de limba engleza i se cere sa stie o matematica "fluenta"?

Anonim spunea...

Chiar saptamana aceasta am discutat la un seminar efectele influentei Vestului asupra Estului, a Occidentului, asupra noastra... Foarte multi filosofi (postmodernistii) sunt de parere ca nu se stie ce este mai bun, pentru ca totul este relativ. Adica nu se poate determina cine este superior, Vestul sau Estul, sau care civilizatie, ori forma de guvernamant este universal mai buna... Si totusi, din cauza loby-ului pe care Vestul l-a provocat, s-a ajuns la o etichetare a Est-ului ca si "subdezvoltat" (cu toate ramurile: sistem de invatamant inadecvat, economie nefunctionala, sistem medical precar, infractionalitate crescuta etc etc...). Atat s-a mai zis ca Est-ul este asa, incat si noi am inceput sa credem asta, ca traim, sa aplicam criteriile de "catalogare" pe care ni le impune Vestul si astfel s-a ajuns la nevoia de REFORMA CONTINUA. Asa ca pana si lucrurile care existau, sa restrang acum la Romania, si erau bune, au trebuit sa fie bagate in reforma, doar de dragul reformei... Pentru ca, fiind in Est, sigur este nevoie de reforma. Si un exemplu mai potrivit decat reforma continua din sistemul de invatamant, nu cred ca se poate da... Unele lucruri sunt mult mai bune decat "modelele" din Vest si-ar trebui sa fie pastrate, cultivate si promovate, dar avand o alta origine si nu vestica, sunt dezradacinate din start...

elite spunea...

Pescarusule,schimbarile din invatamant chiar daca n-au fost ageate ,au fost aplicate. Criteriile si standardele la care se gandesc ei acum sunt aproape irealizabile.Si atunci ma intreb si eu:de ce?

elite spunea...

PauL, eu am spus-o de multe ori si o tot repet:invatamantul romanesc era bun,competitiv...acum...

http://vorbimromaneste.wordpress.com/