vineri, 30 ianuarie 2009

"Aglomeratia" din cinematografe

Ieri dupa amiaza am iesit cu elevii clasei la care sunt diriginta in oras. Mai exact ,deoarece ploua tare de tot, le-am propus sa mergem la cinema. Multi dintre ei nu mai intrasera pana ieri intr-o sala de cinema.Am ales o comedie "Aventurile lui Taj" si, inarmati cu pop corn am intrat in imensa sala a cinematografului "Victoria". Nu mare ne-a fost mirarea cand am vazut ca suntem singurii spectatori...Doamna e a noastra toata sala, a remarcat o eleva. I-am grupat in jurul meu si a inceput vizionarea.La inceput nu prea aveau chef de film si, ca sa salvez situatia ,am inceput sa fac analogii: "uite astia sunteti voi,in frunte cu mine, ceilalti clasa rivala si alte minuni din astea. Am reusit ca pana la urma sa-i fac sa se uite cu atentie...Am ras cu lacrimi si de film si de reactia lor la anumite faze. Intr-un cuvant iesirea noastra a fost o reusita.
La iesire, doamnele de acolo ne-au multumit ...am fost singurii spectatori ai acelei zile. Le-am promis ca vom reveni...Unde sunt salile pline de altadata, cand se statea si pe culoare, cand se viziona un film si de 3-4 ori...."Doamna oare nu gasim pe net filmul sa-l mai vedem inca o data?" aceasta a fost...intrebarea si raspunsul...netul

12 comentarii:

Anonim spunea...

ILENUCA,ATUNCI CAND CU 10 LEI ITI IEI FILMUL PE DVD SI TE POTI UITA ACASA......
BINEINTELES CA NU-I ACEEASI ATMOSFERA DE LA CINEMATOGRAF,DAR...
IMI AMINTESC SI EU DE VREMURILE CAND STATEAM LA NISTE COZI IMENSE CA SA VAD UN FILM BUN SI CINEMATOGRAFELE ERAU ARHIPLINE..
EU NU INTELEG DE CE NU IEFTINESC ASTIA BILETELE,CA SA NUMAI FIE CATIVA SPECTATORI IN SALA..

Paul spunea...

Elite,am citit acum comentariile de la Pescarus unde m-am simtit revoltat de tampeniile scrise de acel PauL,vazandu-ma obligat sa raspund.Am venit sa-ti spun ca, eu sunt "paul".
O zi buna!
Cu respect,
Paul

loristiuj spunea...

eu prefer sala de cinema... da' aşa sunt eu, mai nostalgică :-)

pescarusul argintiu spunea...

Elite, buna intrebare ai lansat acum in prag de vacanta, unde sunt salile pline de cinematograf de altadata? Tin minte ca in anii adolescentei era un privilegiu sa ai un abonament de vizionare la cinematografele renumite ale Capitalei: "Eforie", "Scala",
"Patria" sau "Union".
Asteptam cu sufletul la gura sa vina ziua din saptamana cand rulau filme celebre: "Fata fara zestre", "Tess", "Vraciul", "Pe aripile vantului", "Gara pentru doi" si cate altele...
Acum interesul acestei forme de cultura este foarte scazut din cauza concurentei altor moduri de recreere, cum ai spus tu si Dana mai sus: descarcarea de filme de pe net direct pe CD/DVD, mersul in cluburi, terase sau alte locatii de asa-zis divertisment.
Generatia noastra nu a putut uita mirajul marelui ecran si trebuie sa cultive consecvent si cu rabdare, asa ca tine, pasiunea pentru consumul filmului direct din sala de cinema.

Anonim spunea...

Lumea a evoluat. Nu tot ce e nou e bun, dar primeaza confortul si obisnuinta. Copiii nostri nu mai citesc ce citeam noi, nu mai asculta ce ascultam noi si daca o fac nu le place sau daca le place, se intorc repede la ceea ce e "al lor".
Asta e si trebuie sa intelegem faptul ca nostalgiile nu pot nici schimba prezentul, nici influenta viitorul. Valorile noastre erau si sunt altele decat ceea ce le este servit de societate copiilor nostri. De noi tine sa gasim calea cea mai buna pentru copiii nostri. Si sa incercam intai noi sa intelegem ce e bun si ce e rau in jurul nostru. Doaaaamne, vorbesc asa cum vorbeau oamenii batrani pe vremea cand eram copil.

elite spunea...

Dana,ai dreptate..acasa e mai comod si mai cald...

Paul, stiu ca exista o diferenta de nume...Eu nu mi-am ascuns nici meseria, nici varsta, nici orasul in care locuiesc...aproape nici numele in acest blog.Am intrat aici asa cum intru in casa si in clasa cu sufletul.PauL si-a spus parerea si eu am simtit ca am dreptul la replica. Nu pun la suflet ci doar repet"cine ma invidiaza ptr acei bani sa-i castige la fel de usor" Multumesc pentru tot!

Pai , draga coleguta o sa facem un parteneriat cu cinematograful si ne ducem scolareii cat mai des ca le-a placut!

Pescarusule...noi, cei mari avem datoria sa le aratam ca exista asa ceva, ca se poate merge si la cinema si la teatru apoi ei vor alege...Oricum la iesire prima intrebare a fost"mai venim ?" deci, le-a placut.

" Batrane" Cristi...Pe vremea noastra...mergeam la filme..mai tii minte cum se numea cinematograful,eu am uitat...Era locul unde,un el si o ea se puteau tine de mana, se puteau privi...Mergeam la spectacole supraaglomerate la Casa de Cultura...Acum acestea sunt doar amintiri.Ar trebui noi, parintii si dascalii sa le dam sansa copiilor nostri sa traiasca asemenea emotii...sa le spunem ca exista, sa le spunem ca merita incercate si apoi refuzate...Nostalgiile noastre pot schimba ceva,oricat de greu ti-ar fi sa crezi.

Anonim spunea...

Nu mai stiu. Azi o sa ajung pe acasa si o sa incerc sa "sap" in amintiri. Cand am spus ca nu pot schimba prezentul ma refeream la "masa/global/generatie" Asa, individual poate. Petru ei e la fel de greu ca si pentru noi sa intelegem cum invatau la lampa, cum mergeau cu o singura pereche de pantofi 2 copii pla scoala, cum de nu aveau ei televizor si cum se distrau cand erau mici. Matei, imi spune cand povestesc si eu cum am copilarit: "ce viata grea ati avut si voi" si continua sa se joace pe PSP. Daca le intelegem valorile, putem incet incet, cu mult tact sa le oferim cate ceva si din valorile noastre. Asa "invechite" cum sunt. Cati din copii nostri vor citi Lorelei, Cei trei muschetari si Ciresarii?

Anonim spunea...

Completare: Petru ei e la fel de greu ca si pentru noi sa intelegem cum invatau PARINTII NOSTRI la lampa, cum mergeau cu o singura pereche de pantofi 2 copii pla scoala, cum de nu aveau ei televizor si cum se distrau cand erau mici.
A .. .si mai lipseste si un i pe la sfarsit

Paul spunea...

Am recitit postarea ta Elite,mi-am adus aminte de un sarut:)

Anonim spunea...

Elite, chiar nu mi-am dorit sa va jignesc. Tot respectul pentru un cadru didactic care isi face cu responsabilitate si placere meseria. Trist ca eu nu prea am avut parte de prea multi (asta pentru ca sunteti putini la numar).

Cat despre "aglomeratia" din cinematografe... La mine in oras - Fagaras, cand eram eu mic, existau 2 cinematografe. Inainte de 89 fusesera 3, dar imediat dupa 90, dintr-unul s-a facut o discoteca. Treptat s-a mai inchis si a ramas doar 1-ul. Ultimul film care s-a tinut la Cinematograful Transilvania a fost "Triunghiul Mortii", regizat de Sergiu Nicolaescu. Atunci nu aveam de unde sa stiu ca o sa fie ultimul film... Am ajuns acolo, eu mai eram cu cineva, si mai venisera inca 2 insi. Eram 4 cu totul, iar domnul de la bilete mi-a spus ca nu poate rula filmul daca nu sunt cel putin 5 clienti, asa ca am mai platit un bilet...
M-am uitat la film, cu gandul insa in alta parte, pentru ca mi se parea asa trist sa fiu aproape singur intre atatea scaune goale. La cateva zile dupa aceasta, s-a inchis si ultimul Cinematgraf. De 10 ani Fagarasul nu mai are cinematograf...

Interesant este ca un anume partid a facut campanie electorala organizand un cinematograf "de campanie" ... si au avut succes. Oamenii veneau la Casa de Cultura si se uitau la film, iar cand ieseau primeau niste fluturasi publicitari...

Personal cred ca tinerii nu stiu adevaratul gust al cinematografului si nu trebuie decat sa fie impinsi ca sa-l simta, s-atat. De cate ori nu ne-am strans toti colegii de la handbal sa ne uitam la un film, ba la unul, ba la altul acasa, deoarece e mai frumos si placut sa te uiti in compania altora la un film, decat de unul singur.

@Cristian Pirvu
Ca sa nu generalizez, o sa vorbesc o de majoritate coplesitoare a celor tineri, nu de toti. Aceasta majoritate nu citeste ceea ce citeati dumneavoastra, pentru ca defapt nu citeste nimic.


@Elite, daca va deranjeaza prezenta mea pe blog-ul dumneavoastra, dati-mi de stire si nu o sa mai imi fac simtita prezenta.

Numai bine!

elite spunea...

Paul...numai unul?
PauL esti oricand bine venit in lumea mea virtuala...Fiecare are o anumita experienta de viata pe care daca o impartaseste celorlati se pot trage concluzii, se pot evita greseli.O zi buna si, te mai astept!

elite spunea...

Cristi sper sa nu-i fi facut viata grea lui Matei! Lasa poate are sansa unei"dascalite". O zi super...succes la "sapatul"printre amintiri si, obligatoriu sa-mi spui si mie!

http://vorbimromaneste.wordpress.com/