vineri, 23 ianuarie 2009

UN 10 PENTRU IRINA

Irina este fiica prietenilor nostri. O stim de la cateva luni....De fapt copii din gasca mea au crescut unii cu altii de zici ca-s frati. Irinuca este eleva in clasa a 5 la unul din liceele iesene. Fire extrem de constincioasa si serioasa ea a reusit sa obtina rezultate deosebite.As putea spune, cu cel mai mare simt de raspundere, ca ar trebui sa avem grija de asemenea copii dispusi sa citeasca in 2 saptamani cat altii in 2 ani, sa rezolve la mate caiete intregi....Spun asta deoarece copii sunt din ce in ce mai putin dornici de efort , mai ales de efort intelectual.
In acest semestru Irina a facut cunostinta cu tezele.La mate a luat un 10 mare care i-a umplut chipul de bucurie iar la romana a luat un inexplicabil 9,45.Ce nota e asta la clasa a 5 cand copii nu stiu foarte bine ce-s alea zecimale?A venit acasa cu obrajii brazdati de lacrimi.Degeaba i-au spus parintii ca nu conteaza, ca va lua alte note ...degeaba sufletul ei nevinovat de copil fusese ranit.Si, ce era mai trist ca nu stia de ce?N-am inteles niciodata care e diferenta dintre +9 si -10.Am trecut prin aceasta experienta. Daca , tu ca prof vrei sa-i pui 9 atunci 9 sa fie...Acest 9,45 seamana a sadism.
Problema nu se termina aici. Cu 2 de 9 si cred 4 de 10 in oral ii iese media 9,49.Asta e 9.Iar calcule si intrebari"mama daca acolo mi-a luat 45 de sutimi de ce nu-mi poate da 1 aici?"Raspunde-i tu parinte, care ai grija de ea clipa de clipa o vezi invatand si renuntand la jocul din fata scarii sau din fata televizorului, o vezi citind si scriind cand vii de la servici....
E o boala a acestui neam romanesc sa nu ne punem in valoare oamenii buni. Am fost la corectat in cei 15 ani de profesorat la multe concursuri admiteri , capacitate, teste nationale. Mereu am fost atentionati mai asa pe ocolite sa avem grija de copii cu note intre 4,5 si 5 poate se vor face 5.Adica 4,70 sa devina 5 dar 8,70 sa ramana asa. Niciodata n-am ascultat asemenea indicatii. Am picat cu 4,80 pentru ca asa am considerat eu ca e bine.Sunt convinsa ca si dna rof de romana va da un 6 pe degeaba celor care au situatie de corigenta dar...daca ea poate dormi linistita...Am mai spus-o si cu alta ocazie: daca profesorul nu este un OM atunci nu are valoare.Poti fi toba de carte, copilul de 12 ani are nevoie de incurajarile tale, de sfaturile tale. Daca nu poti face apropierea ti-ai pierdut valoarea.
Daca i-ar mai pune un 10, atunci i-ar iesi media 10 si ar termina cu 10 pe linie.La cum au decurs ostilitatile ne indoim cu totii . Oricum eu ii dau un 10, mare cat sufletul ei de copil.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-au dat lacrimile!!!!
Eu pot fi subiectiva,pentru ca Irina e nepoata mea pe care o iubesc ca pe ochii din cap,dar faptul ca tu ai scris aceste cuvinte....tu care traiesti in lumea asta...
Nota 10 de la tine e tot ce conteaza!!!!
Pentru ca tu esti profesor adevarat!!!

Anonim spunea...

Ilenuca, draga, cuvintele tare mi-au ajuns la suflet si au izvorat "lacramelele"...
N-as vrea sa crezi ca Irina este o tocilara care invata doar pentru note, insa, dupa munca depusa, si-ar fi dorit si ea acesta rasplata, de a avea o linie de 10.
Eu o consolez ca de fapt invata pentru ea si nu pentru note, dar, cand stii ca totusi nota este masura straduintei tale...
Ceea ce nu mi s-a parut corect din partea acelei d-ne profesoare a fost ca le-a dat in teza ceva ce le-a zis ca nu le da, iar inainte de teza nu au dat nicio lucrare (nici test initial, nici vreun alt extemporal), parca si-a dorit ca elevii sa ia note mici!
Iti multumesc mult pentru cuvintele spuse, esti un adevarat "balsam de suflete"...

starsgates spunea...

Aşa este. Copilul trebuie învăţat că nu contează atât de mult nota, cât ceea ce ştie, doar că nota ar trebui să reflecte cunoştinţele copilului.
Aşa şi cu tezele naţionale.
În momentul în care un copil ia 9,45 iar în catalog e trecut 9 iar altul ia 9,50 iar în catalog va fi 10, nu l-ai înşelat pe acel copil cu un punct?

loristiuj spunea...

lecţie de viaţă...

nu vreau să pun sare pe rană, dar aşa sunt trataţi copiii de gimnaziu care învaţă la liceu... :-(nu e primul caz de care aud... performanţa e mai importantă decât sufletul) :-(

sunt profă... aşa că-mi permit să dau şi eu un 10 pentru Irina! :-)

Paul spunea...

Nu sunt dascal dar am desconsiderat acei dascali,ce printr-un gest necugetat schimba destine,si-al meu mi l-a schimbat. N-am uitat si nu-l voi uita.
Pacat...caci colegii de breasla nu te pot asculta.
Iar de-as putea,acestei copile,i-as darui acel 10 pe care harnicia muncii sale al cere.

elite spunea...

Danelor v-am stors niste lacrimi cu postul acesta....din prietenie surioarelor

Stars...sunt perfect de acord cu tine.Sa speram ca vor dispare aceste faimoase teze.

Lori, Irina a primit 10 de la tine si-ti multumeste.

Paul poate candva imi vei povesti cum ti-au schimbat drumul acei dascali. Poate au facut greseli pe care eu le-as putea repeta

Laura spunea...

Daca in gimnaziu am fost foarte buna la mate, in liceu am fost in cadere libera. Odata cu schimbarea profesorului, matematica a devenit indescifrabila pentru mine. Si totusi imi amintesc ca permutarile si combinatiile le-a inteles si eu destul de bine, atat de bine incat la lucrarea de control am luat 9.40 sau 9.45m nu mai stiu exact. Profesorul m-a laudat, fusese cea mai buna lucrare din clasa... Terminasem prima de rezolvat exercitiile de se mirase si proful... insa nu am verificat... am verificat prea tarziu, am descoperit greseala, am inceput sa o corectez dar nu a mai fost suficient timp... In catalog a fost 9... putea fi 10. Dar nu a fost. Cunostintele mele erau totusi de 10, dar nu a mai fost timp... mandria e de vina, ca daca nu ar fi fost ea as fi verificat cand inca mai era timp. Notele nu reflecta cunostintele. Eu le vad ca pe simple numere cu putina valoare. Uneori sunt prea mari, alteori prea mici... Cum masori cunostintele unei persoane? Nu le poti masura! Le poti doar aproxima.

Anonim spunea...

Da Laura, tu asta spui acum. Dar un copil de generala pune mare accent pe note. Pentru el, nota inseamna rezultatul muncii lui, rodul muncii. Daca va continua sa se simta frustrat din cauza acestor nedreptati o sa ajunga sa desconsidere munca si sa nu-i mai placa...

Personal sunt de parerea ta, atat in liceuri, cati si in facultati, notele nu reflecta deloc realitatea. Nivelul este jalnic... fiecare note sunt umflate, in ciuda faptului ca examenele sunt usoare... Este un dezinteres total din partea studentilor, dezinteres antrenat de profesori.

Anonim spunea...

Imi cer scuze pentru greselile gramaticale din precedentul mesaj. N-am recitit inainte sa postez, si acum, cand l-am citit, mi-am dat seama ca-s cam agramat, sper ca doar cand sunt obosit :P

http://vorbimromaneste.wordpress.com/