duminică, 1 februarie 2009

INVITATIE LA MEDITATIE...

Ieri, in timp ce-mi calcam hainutele si mintea mea zburda libera printre ganduri mi-am amintit de spusele lui Constantin Noica"imi doresc o scoala unde sa nu se predea nimic"...Nu stiu cum mi-a aterizat mintea la aceste ganduri ale lui Noica...Le aveam scrise pe prima pagina a primei mele agende de profesor... Am cautat-o si, redau cu emotii randurile de acolo:
"....Imi doresc o scoala unde sa nu se predea nimic, la drept vorbind. Sa traiesti linistit si cuviincios, intr-o margine de cetate, iar oamenii tineri, cativa oameni tineri ai lumii, sa vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti dau lectii. Totul trebuie invatat din afara si pe dinafara,iar singurul lucru care le e ingaduit, din cand in cand,este sa puna intrebari. Dar nu vedeti ca au si ei ceva de spus, de marturisit ceva? Si nu vedeti ca noi nu avem intotdeauna ce sa le spunem?Suntem doar mijlocitori intre ei si ei insisi.(Dar nici asta nu trebui sa le fi spus)"

"Gandul Scolii, al celei unde sa nu se predea nimic, ma obsedeaza. Stari de spirit asta trebuie dat altora; nu continuturi, nu sfaturi, nu invataturi. De aceea nici nu trebuie lectie."

Acest "nimic" al lui Noica este esenta ... dar...multi au citit si ma intreb oare cine a inteles...

6 comentarii:

starsgates spunea...

:( Cam greu cu nimicu' ăsta elite.
Doar în Israel am auzit de o şcoală bazată pe conceptul că fiecare copil învaţă în ritmul lui doar ceea ce-i place, sau cam aşa ceva.:)

Anonim spunea...

sunt aici....pe faza....

pescarusul argintiu spunea...

Mult adevar in cele ce-a spus Noica, si multa emotie trebuie sa te fi insotit evocand aceste randuri extrase din prima agenda de profesoara!
Scoala trebuie in primul rand sa-ti trezesca, sa-ti stimuleze si apoi sa-ti mantina interesul si gustul pentru studiu, presarand printre randuri multe incurajari de sporire a increderii fiecarui invatacel in sine.
Daca aceste caramizi au fost temeinic zidite, totul vine de la sine... copilul, adolescentul, tanrul, sigur va deveni intr-o zi OM pregatit pentru viata.
Cred ca la aceasta ora ati ajuns deja cu bine la Borsa :)
N-am avut timp sa consult pana acum o prognoza, dar sper sa fiti rasfatati din belsug cu zapada si cu ospitalitatea gazdelor ;)

Laura spunea...

Ai citit "Emilio" de Jean-Jacques Rousseau? Merge cam tot pe aceeasi idee :)

pescarusul argintiu spunea...

Elite, am gasit un gand semnat de Richard Livingstone si care contine multa chibzuinta prin ce ne transmite:
"Daca scoala trimite societatii copii cu o dorinta vie pentru cunoastere si cu o oarecare idee despre modul in care cunoasterea poate fi obtinuta si utilizata, atunci scoala si-a indeplinit datoria."
Iar Neil Gaiman adauga vorbe de duh in spiritul aceleiasi idei:
"Am facut o lista de lucruri pe care nu le inveti la scoala. Scoala nu te invata cum sa iubesti pe cineva. Nu te invata cum sa devii vestit. Nu te invata cum sa devii bogat sau cum sa ramai sarac. Nu te invata cum sa pleci de langa cineva pe care nu il mai iubesti. Nu te invata cum sa stii ce este in mintea altora. Nu te invata ce sa spui cuiva care moare. Nu te invata nimic din ceea ce merita intr-adevar sa stii."
Savureaza alaturi de copii prospetimea acestor zile de vacanta pe plaiuri maramuresene! :)

pescarusul argintiu spunea...

Un gand senin si un zambet luminos se indreapta catre tine! :)
De cand ne-ai invitat la meditatie, noi asa am facut si sa mai stii ca asteptam cu nerabdare sa revii acasa ;)
Oricum totul este in buna regula, exact cum ai lasat, nu-ti face griji!
Iar aceasta zi sa ni se desfasoare sub semnul esentei continute in aceste cuvinte:
"Frumusetea ne face contemplativi... contemplarea lumii prin propria frumusete inseamna miscare..."

http://vorbimromaneste.wordpress.com/