sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Olimpiade scolare

Sa ma duc?...sa nu ma duc... Sa scriu,daca-as sti.... E vremea olimpiadelor si a concursurilor scolare importante.Fiecare dintre noi a participat in viata lui la cel putin o olimpiada.Fie ca si-a dorit el,sau doamna ori mama,copilul s-a trezit dis de dimineata dornic sa darame muntii.
Inzestrati cu stilouri,creioane, culori,radiere si liniute ne-am asezat tacticosi in banci asteptandu-ne subiectele.Unii le-am rezolvat,altii le-am citit doar...Unii au inceput sa planga de ciuda,altii au plecat resemnati,sperand la un alt concurs mai usor...Cei mici pun in concursuri pe langa materie cenusie si suflet,patos.Cei mari...aproape ca nu-si mai doresc participarea...Nu stiu exact cand apare transformarea...13-14 ani cred...
Pentru ca e sfarsit de saptamana,va provoc la aduceri aminte,pe voi toti: La ce olimpiade ati participat si cine v-a trimis?
Intrebarile mele nu sunt intamplatoare.Am intalniti parinti,nebuni dupa concursuri(in fiecare zi de ar fi unul,nu conteaza parerea copilului) si,am intalnit profesori care trimit la un singur concurs aproape toata clasa....

21 de comentarii:

CORA spunea...

Eu am mers in fiecare an la Olimpiada de Limba Franceza, unde obtineam note frumoase, mereu in Top3, dar niciodata prima...:(
Mergeam de drag, pentru ca imi placea, pentru ca eram in elementul meu. Niciodata obligata!

elite spunea...

Cora,multumesc pentru raspuns!Esti un caz fericit,cu siguranta!O zi frumoasa!

Simion Cristian spunea...

Aproape la fel de mult ca olimpiadele imi placeau concursurile pe meserii! Era o atmosfera profesionala in care ma simteam ca un om mare aflat in campul muncii.

Apropo! Iti mai amintesti culegerea G.Gheba? Era cu coperti maro, parca... Sau I.Petrica? Alb cu albastru... doamne ce timpuri!

Geanina Lisandru spunea...

Am participat la olimpiada de geografie cu mare plăcere unde am obţinut nota maximă.

Chiar dacă unii vor spune, ia uite ce se laudă asta, îmi asum lipsa de modestie şi îmi amintesc cu bucurie în suflet despre acel rezultat.
Un profesor de excepţie m-a pregătit, Popa Mănescu Constantin.

Tot respectul pentru profesorii care îşi fac cu pasiune meseria aleasă.

Zile pline de frumos, draga mea dragă!

INCERTITUDINI spunea...

Prima oara am participat la olimpiada de literatura romana in clasa a X-a. Eram la sectia 'reala'. Obligata de parinti si de directorul liceului( fostul meu profesor de fizica din gimnaziu). N-am iesit prima. Am ajuns doar profesoara de limba romana.
Copiii mei au mers la olimpiade. Greseli am facut cu cel mare ( amandoi au citit si citesc foarte mult); este o alta poveste.
Ca profesoara, am avut 6 premii( si mentiuni) la faza nationala( buneinteles, elevii mei).
Este o mare greseala ce se intampla in invatamantul nostru astazi. Cred ca intai ar trebui sa stie profesorii semnificatia OLIMPIADEI. Apoi sa -i instruiasca pe parinti. Copiii stiu. Doar ca se afla la mijloc.
Mai cred ceva- asa cum sunt organizate aceste concursuri , randamentul lor este nul. Sau pe aproape.
p.s. Nepotelul meu este in clasa a V-a -singurul care reprezinta scoala la un concurs de matematica . Profesoara si invatatoarea( in clasele mici) n-au stiut de prima lui participare.
Invata intr-o scoala renumita din capitala. `

Dana spunea...

La biologie!Premiul 2 pe judet!
Am ratat la "mustata"participarea la olimpiada pe tara....
Asa-i ca nu stiai???

dyanna spunea...

Da...frumoase vremuri ! Participam mereu la Limba Romana.Chiar era frumos..

Manole spunea...

Chimie. Pentru ca am vrut. Pentru ca mi-a placut.
Si...poate pentru am invinge limitele, nascuta cu suflu sistolic, inima retroversa, rinichi unic...si astm...am alergat la 400 de metri...am iesit a 3-a pe Bucuresti. Mi-am dovedit ca pot. Daca vreau. Mi-a fost indeajuns ca lectie de viata.Totul e sa vrei. Neimpins si neconditionat.

angi spunea...

Eu dragii mei nu am participrt la nici o OLIMPIADA,nu ca nu as fi invatat,dar niciodata nu am fost acel elev "stralucit" ,plus ca mai eram si prea timida(lucru depasit prin autoeducare).Intotdeauna i-am admirat pe acei colegi care chiar erau buni,deoarece pe langa munca imensa depusa atat din partea elevului cat si a profesorului iti trebuie si un fond stralucit.
De cand lucrez ca si invatatoare ,am incercat sa scot in evidenta calitatile micutilor mei, care mai tarziu au ajuns olimpici si asta pentru ca au dat mai departe de profesori care munceau cu ei,ajungand ca o scoala mica de la tara sa ocupe locul I pe judet la geografie ani de-a randul,la fel si la sport unde copiii mei (cei drept mei mari)concurau cu cei de la licee sportive si le suflau primele locuri,tot ani de-a randul.
Ma simt un dascal implinit fiinca elevii mei au reusit sa ma depaseasca!:)
Ca si parinte ,nu-mi oblig copiii sa mearga la concursuri,dar incerc sa le luminez putin calea...cel mare iubeste mult engleza,muzica,dansul,desenul si se inscrie la tot felul de concursuri de unde mai vine chiar cu premii.Sunt mandra de el cu sau fara premii...Cel mic iubeste matematica,istoria,geografia(desi e doar aII-a),iar eu iubesc in el spontaneitatea si dezinvoltura cu care abordeaza problemele,
Elevii care participa la Olimpiade din placere au foarte multe de castigat...cel putin ptr.ei,cei obligati...doar participa,iar cei care nu participa...nu sunt neaparat o cauza pierduta.

angi spunea...

Faina imaginea cu bebelusul nedecis!:)))

CORA spunea...

Te-am provocat la un joc la mine pe blog...poate ai timp de el...De nu, inteleg!!!

elite spunea...

Dragii mei ati vazut cum o simpla intrebare a provocat aducei aminte,intoarceri in timp,senzatii demult uitate?Ma bucura raspunsurile voastre,sincere....Va multumesc!

elite spunea...

Simion,am stat sa ma gandesc daca am fost la un concurs pe meserii dar,nu cred...Cat despre culegerile Gheba,Olivvoto,Petrica ele au fost si raman pietre de temelie in educatia noastra.Azi,rafturile librariilor se indoaie sub greutatea cartilor.Multe si...neinsemnate(vorbesc de cartile de mate)

elite spunea...

Geanina eu puteam sa pun pariu ca ai fost la concursuri de poezie,de romana.Geografia..m-a surprins.Printre randurile postarilor noastre nu-i loc de lauda ori modestie.Suntem noi,oameni cu impliniri si neimpliniri,cu lacrimi si zambete

elite spunea...

Gina eu am observat un lucru.Castigatorii marilor concursuri nu ajung neaparat si mari profesori.Eu stiu multi cunoscatori de mate care ca dascali sunt lamentabili.Si eu l-am trimis pe Mada la diverse concursuri.Este importanta si participare.Ca dascal nu am avut cu cine sa ajung foarte sus...oricat de bun ai fi daca n-ai cu ce...O zi buna!

elite spunea...

Danilica nu stiam dar nici tu nu stii...povestea olimpiadei mele.Mai ai putina rabdare!

elite spunea...

Dyanna,sper sa ai amintiri placute legate de olimpiada!

elite spunea...

Doamne Mestere cat de multe mi-ai spus in cateva randuri.Cu siguranta esti o luptatoare si o invingatoare!Chimia are treaba cu viata ta azi?

elite spunea...

Angi,sa nu regreti...Timiditatea ti-ai invins-o cu siguranta, transmitand elevilor si copiilor tai dorinta de frumos,de calitate.Se desprinde din vorbele tale multa iubire si mandrie pentru copii si...e atat de rara...Timiditate inseamna si sensibilitate uneori...Sa te bucuri mereu de zambetul micutilor din jurul tau!

Geanina Lisandru spunea...

A fost un moment în care călătoream imaginar pe glogul din cabinetul de geografie.

Şi acum călătoresc...şi pun pe hârtie...

Pupici geaninoşi peste normă!

elite spunea...

Geanina,deci tot visare si poezie...

http://vorbimromaneste.wordpress.com/